Umorni smo od “zaključavanja”

Građani Austrije, a među njima i naši sunarodnici koji žive i rade u toj zemlji, sve su umorniji od epidemioloških mera koje im već skoro godinu dana otežavaju i ograničavaju svakodnevni život. Austrijska vlada ovih dana bi trebalo da odluči hoće li produžiti meru zaključavanja i posle 8. februara, za kada je bilo planirano postepeno “otključavanje”. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da je 62 odsto Austrijanaca protiv produženja mere zaključavanja, koja je na snazi dva meseca. Takvo mišljenje listom imaju i naši zemljaci koje smo pitali za stav o ograničenjima u svakodnevnom životu. Njih najviše “boli” što su u nemogućnosti da putuju u domovinu, jer ih u tome sprečava oštar režim za ulazak u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin.

– Istini za volju situacija je loša, ali sve ovo utiče na ljude psihički i materijalno. Treba popustiti mere i dozvoliti da živimo kao i pre. Rizične grupe treba da se čuvaju i pridržavaju mera. Poznajem osobe koje su vrlo teško podnele borbu sa virusom i imaju posledice. A poznajem i osobe koje su preležale ovu zarazu kao običan grip. Mene lično pogađaju ograničenja prilikom odlaska, tačnije povratka u Austriju. Zbog toga smo supruga i ja radili bez prestanka, a to činimo i dalje. Stalno smo u kontaktu sa ljudima. Dan prođe u radu, a uveče porodica. Slobodno vreme provodimo u prirodi – priča za “Vesti” Srđan Lazarević iz Beča.

On je istakao da mu je sve to dosadilo, da mu fale Srbija, druženje, slobodno kretanje, zbog čega smatra da je vreme da se popuste mere.

I Srđan Stokić kaže da predugo traju epidemiološke mere, te poziva na njihovo popuštanje.

– Ove mere su mi više dosadile. Mislim da bi trebalo da ih popuste što je više moguć, jer već duže utiču na psihu ljudi. Meni lično je sve ovo dosadilo, uželeo sam se da se slobodno krećem i vodim normalan život – navodi on.

Stokić kaže da zatvorenost u četiri zida deprimira i sigurno će imati kasnije posledice po ljude.

Naši ljudi razumeju potrebu delovanja protiv širenja korona virusa, ali istovremeno ukazuju da mere traju predugo i da bi politika i struka trebalo da nađu rešenja koja neće toliko ograničiti slobode građana. Oni ne razumeju da razvijena Austrija nije u stanju da organizuje brzu vakcinaciju stanovništva, dok to Srbija, sa daleko slabijom ekonomijom, uspešno čini, što su zapazili i austrijski mediji.

Fale mu Srbija i druženje: Srđan Lazarević

Najgore je nešto između

Goran Zečević kaže da su mere i za njega naporne.

– Međutim, imam sreću da mere nisu toliko uticale na moj posao. Ali, naravno, želeo bih da možemo da putujemo za Republiku Srpsku i Srbiju, a na leto na odmor. Mislim da bi trebalo da nas potpuno zatvore na dve nedelje ili da otvore sve. Aktuelne mere, koje su nešto između, ne donose ništa – ukazuje on.

Zatvorenost deprimira: Srđan Stokić

Uželeo se rodbine

Jovica Stanojević ističe da cela situacija i mere, kao što su nošenje maski i zatvaranje utiču na psihu cele populacije.

– To posebno utiče na psihu nas koji smo navikli da budemo među decom i omladinom. Mere nanose veliku štetu deci školskog uzrasta koja će imati rupu u znanju, ali i na veliki broj ugostiteljskih objekata koji su egzistencijalno ugroženi – ukazuje on.

Stanojević ističe da se uželeo rodbine i porodice u Srbiji i Francuskoj i da bi voleo ponovo da ih poseti bez PCR
testa i elektronskih prijava.

Чланак Umorni smo od “zaključavanja” се појављује прво на Vesti online.

Original Article