Уметници из Србије у Паризу

Уметници-из-Србије-у-Паризу

петак, 23.02.2024,  13:03 -> 13:12

Извор: Танјуг

Уметници из Србије у Паризу

У Културном центру Србије у Паризу отворена је изложба „Le nez – нос“ којом ће галерија савремене уметности из Београда „Штаб“ представити уметнике са којима има вишегодишњу успешну сарадњу – Јошкина Шиљана и Александра Станојевића Кемпу.

Кустоскиња изложбе Александра Лазар истиче да, „Le nez“, као омаж истоименог Ђакометијевог (Alberto Giacometti) рада, користи нос као полазну тачку за свеж поглед на улогу сатире и метафоре у најновијим циклусима радова Јошкина Шиљана и Александра Станојевића Кемпе.

Оба уметника поседују експресивност и карикатуралност израза који је додатно обогаћен духовитошћу и схватању креативног процеса стварања као игре.

Станојевићеве скулптуре су тотемског карактера, монохромне и доминантне, рађене од свакодневних предмета и рециклираних материјала, обложене папир машеом.

Шиљан своје идеје представља радовима великог формата где кроз чисту палету и апстраховане форме духовитим називима и асоцијативним формама представља нос као главног протагонисту ситуације или момента.

Изложбу „Le nez“ публика може да погледа до 9. марта ове године.

Detaljnije