UHAPŠENA 22 DRŽAVLJANA SRBIJE

RACIJA NEMAčKE POLICIJE NA GRADILIŠTU NOVE BERZE U FRANKFURTU

• Bez radne dozvole i viza uhapšeni fizikalci iz Sandžaka, koji će uskoro biti proterani u Srbiju • Poslodavca, rodom iz Zapadne Hercegovine, čeka velika novčana kazna

U raciji koju je nemačka carinska policija provela prekjuče na gradilištu nove centrale Berze u frankfurtskom naselju Ešborn, uhapšena su čak 22 državljana Srbije koji kod sebe nisu imali radne dozvole, pa čak ni ikakve druge identifikacione dokumente.
„Vesti“ nezvanično saznaju da su svi uhapšeni rodom iz Sandžaka, koji su radili kod poslodavca iz Zapadne Hercegovine. Prema onome što se priča po Frankfurtu, taj preduzetnik je dosta uspešan u svom poslu, pa kolegama iz branše, sa kojima smo razgovarali, nije jasno zašto mu je trebala blamaža sa neprijavljenim radnicima, zbog čega ga sada očekuje „debela“ novčana kazna.

Prema pisanju dnevnika „Bild“ u ovoj akciji učestvovalo je čak 130 carinskih i 90 „običnih“ policajaca, koji su uhapšene odmah odveli u ekstradicioni pritvor.
– Trenutno se na velikom gradilištu u Mergentalerale (21 sprat visoka zgrada sa 53.000 kvadrata prostora), gde je angažovano oko 2.000 zaposlenih, obavljaju grubi građevinski radovi. Za te poslove nije potrebna velika stručnost već samo fizička snaga. Zbog toga se u toj fazi građenja često zapošljava jeftina radna snaga, mahom iz Istočne Evrope. Ipak, i sami smo iznenađeni visokim procentom ilegalaca. Tome se, zaista, nismo nadali – kazao je za „Bild“ Mihael Bender, predstavnik za štampu nemačke Carine.

Svu uhapšeni sa lisicama na rukama sprovedeni su u zatvor, gde je policiju posebno interesovalo kako su uopšte stigli u Nemačku, jer u pasošima, po svemu sudeći, nisu imali čak ni turističke šengenske vize. Svi će uskoro biti proterani iz Nemačke, a sledi im i zabrana putovanja u zemlje Evropske unije, u trajanju od najmanje jedne godine.