Učenje jezika s vršnjacima iz celog sveta

U okviru projekta “Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika”, Akademska srpska asocijacija (ASA) poziva pripadnike srpske dijaspore starosti od 14 do 20 godina da se prijave na besplatni grupni kurs srpskog jezika preko Skajpa, u trajanju od mesec i po dana.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije nastavlja se sa popularizacijom i daljom realizacijom onlajn nastave. Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika u dijaspori, odnosno držanje grupnih časova srpskog jezika putem interneta omladini iz dijaspore, kao i povezivanje mladih iz svih krajeva sveta.

Srbi iz dijaspore starosti od 14 do 20 godina mogu da se prijave na besplatni grupni kurs srpskog jezika do 13. juna ove godine. Mentori će biti predavači Akademske srpske asocijacije akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uslovi za prijavu su da učenici do sada nisu učili srpski jezik kao zavičajni preko u Akademskoj srpskoj asocijaciji i da podele objavu o kursu sa Fejsbuk profila Akademske srpske asocijacije na svojim profilima.

Cilj projekta je učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, povezivanje mladih iz svih krajeva sveta. Asocijacija se takođe zalaže i za čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta.

Početak nastave planiran je za 20. jun 2021, a završetak za 31. jul 2021. godine. Posle završetka nastave, polaznici će dobiti sertifikat o pohađanju kursa koji izdaje Akademska srpska asocijacija.

Časovi će se održavati dva puta nedeljno, u trajanju od po sat i po vremena, i to u terminima u kojima se dogovore predavač i učenici. Svi zainteresovani mogu da popune prijavu na sajtu www.skr.rs/zabN ili da skinu obrazac prijave i pošalju na mejl adresu: asasocijacija@gmail.com, sa naslovom “Grupni časovi – Skajp”.

Na osnovu prijava Akademska srpska asocijacija će odrediti parove predavač-grupa. Formiranje grupa vršiće se na osnovu uzrasta i nivoa poznavanja srpskog jezika. Neophodno je da potencijalni učenici imaju solidane računare sa zvučnicima i kamerom, dobre internet veze, osnovno znanje engleskog jezika i želju za učenjem.

Чланак Učenje jezika s vršnjacima iz celog sveta се појављује прво на Vesti online.

Original Article