U žurbi napustili kuće, mnogi bez stvari: Ogromna šteta u kanadskom selu u kojem je oboren temperaturni rekord

U šumskom požaru izgorelo je 90 odsto kanadskog sela Liton, u kojem je ove nedelje izmerena najviša temperatura u Kanadi u istoriji, saopštili su zvaničnici.

Lokalni odbornik Bred Vis je rekao da je požar naneo veliku štetu Litonu, mestu u Britanskoj Kolumbiji, kao i okolnoj kritičnoj infrastrukturi.

Gradonačelnik Litona je ranije naredio evakuaciju ljudi, rekavši da se plamen proširio mestom za samo 15 minuta.

Stanovnici su u žurbi napustili mesto, mnogi bez stvari, dok su se dim i plamen širili selom u kome živi 250 ljudi, na 260 kilometara severoistočno od Vankuvera.

U tom mestu je ove nedelje zabeležena najviša temperaturi u zemlji svih vremena od 49,6 stepeni.

Nezapamćene, rekordne vrućine odnele su u Kanadi na stotine života do sada.

Temperatura je počela da opada u priobalnim oblastima u Kanadi, dok se situacija ne smiruje u unutrašnjosti.

Više od 100 smrtnih slučajeva na severozapadu Severne Amerike povezano sa vrelim talasom

Više od 100 smrtnih slučajeva na severozapadu Severne Amerike povezano je sa vrelim talasom, saopštili su zvaničnici američkih država Oregon i Vašington kao i kanadske Britanske Kolumbije.

Nadležni u Oregonu naveli su da su najmanje 63 osobe u toj državi umrle zbog ekstremno visokih temperatura.

Portland i Sijetl su zabeležili rekordno visoke temperature od čak 46 stepeni Celzijusa.

U Vankuveru, u Kanadi, policija je saopštila da je registrovano bar 65 iznenadnih smrti od petka. Vlasti upozoravaju da bi broj mrtvih mogao da bude i veći, preneo je Glas Amerike.

U gradu Lajtonu, u Britanskoj Kolumbiji registrovana je najveća temperatura ikada izmerena u Kanadi od 47,9 stepeni Celzijusa.

Meteorološka organizacija UN saopštila je da je ekstremna vrućina uzrokovana “atmosferskom blokadom” i da će temperature verovatno ove nedelje biti najviše na obalama, a potom preći na unutrašnjost Britanske Kolumbije i kasnije na istok ka Alberti.

Ekstremne temperature pojačale su i strah od požara, a predsednik SAD Džozef Bajden je obećao da će sušni predeli dobiti više pomoći od federalne vlade zbog opasnosti od požara.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article