U Vukovaru promovisan Almanah Srpskog kulturnog centra Vukovar

Srpski kulturni centar sredom je centralna i ključna aktivnost Srpskog kulturnog centra, program koji su zajednički osmislili novinari lista Izvor Slavko Bubalo i Srđan Sekulić, s ciljem da se kulturni život Srba u Vukovaru podigne na jedan viši nivo. Želja osnivača ovog programa bila je promovisanje nacionalnih i duhovnih vrednosti srpskog naroda, kao i povezivanje s pojedincima, organizacijama i kulturnim institucijama iz matice Srbije.

Program SKC sredom je zaživeo u novembru 2014. godine i u početku je održavan svake druge srede. Od oktobra 2017. godine program se održava svake srede u prostorijama Srpskog kulturnog centra koje se nalaze u zgradi Zajedničkog veća opština u Vukovaru.

Tokom nepune četiri godine kroz program su prošli stručnjaci različitih profila iz Hrvatske i Srbije, a Đorđe Nešić, Dejana Ocić, Čedomir Višnjić, Zoran Jakšić, Borivoje Čalić, Slobodan Tomić, Đorđe Randelj, Čedomir Antić samo su neki od njih. Mnogi pisci su prvi put predstavili svoja izdanja u Hrvatskoj upravo u Srpskom kulturnom centru Vukovar.

Prema rečima direktora Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđana Sekulića, program SKC sredom je posetilo oko 400 ljudi iz Vukovara i okoline.

"Jedno od najposećenijih predavanja bila je promocija knjige Slavka Bubala Da razbistrimo, zbirka komentara objavljenih u časopisu Izvor čiji je Bubalo glavni urednik. Program je održan 2. novembara 2016. godine, a pored autora o knjizi su govorili urednik izdanja leksikograf i enciklopedista Dejana Ocić, te recezent Miloš Ković. Kada smo pokrenuli ovaj program cilj nam je bio da dokažemo svima kako se sa jako malo sredstava mogu napraviti jako kvalitetni programi. Još uvek nemamo stabilne izvore finansiranja, pa se zbog toga prijavljujemo na konkurse koje raspisuje Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije", istakao je Sekulić.

Novi ciklus programa SKC sredom se nastavlja u oktobru, kada će biti organizovan naučno- stručni skup posvećen velikom jubileju, obeležavanju 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Na skupu očekujemo oko 20 eminetnih istoričara iz Hrvatske i Srbije. Planiramo još nekoliko projekata, kao što su istraživanje arhivske građe pravoslavnih parohija na našem području, izložbe različitog tipa i skoro otvaranje biblioteke Srpskog kulturnog centra. Za sada imamo nekoliko hiljada knjiga pristiglih iz donacija a očekujemo i neka nova izdanja. Želimo se otvoriti prema čitaocima. Trenutno imamo potpisan Protokol o saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, a u pregovorima smo sa Vukovom zadužbinom iz Beograda radi osnivanja ogranka Vukove zadužbine unutar Srpskog kulturnog centra Vukovar", najavio je Sekulić.

Srpski kulturni centar Vukovar koji je otvoren krajem 2010. godine izložbom ikona 18. i 19. veka Eparhije osječkopoljske i baranjske, je osnovalo Zajedničko veće opština 2009. godine radi očuvanja, stručne obrade i prezentacije materijalne i nematerijalne baštine srpske nacionalne zajednice na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Original Article