U susret Vaskrsu na Centralnoj obali

Već smo raniji pisali na stranicama „Vesti“ da Misionarska parohija „Sabor Srba Svetitelja“ na Centralnoj obali beleži vidan uspon u organizaciji i razvoju u poslednje tri godine, i to od kad je nadležni episkop Siluan u cilju unapređenja života i rada parohije doneo odluku da se bogosluženja održavaju umesto jedanput, sada dva puta u mesecu, kao i svim velikim i značajnim praznicima.

Krajem februara je održana redovna Godišnja skupština staratelja i izabran je novi Parohijski savet, koji će ovih dana biti i potvrđen od episkopa i Saveta Mitropolije i položiti zakletvu.

Pitamo starešinu tamošnje srpske svetinje, protu Dragana Saračevića, o predstojećim aktivnostima pred najveći hrišćanki praznik Vaskrs.

– I ove godine će u Velikoj nedelji biti živo i aktivno. U nedelju 12. aprila na Cveti, posle Svete liturgije biće osvećenje i podela vrbice, a Kolo srpskih sestara „Prepodobna Marija Egipćanka“ proslaviće svoju zaštitnicu i slavu, i to prvi put od osnivanja parohije na crkvenom imanju, pošto su se već stekli određeni uslovi. Postojeća velika nadstrešnica – pergola, proširena je, dograđeni su bar i učionica za Srpsku nedeljnu školu, dozidan vrlo lep pokriven i obezbeđen prostor za paljenje sveća i roštilj – kaže otac Dragan Saračević i dodaje:

– Na Veliki petak biće po drugi put organizovano farbanje jaja u kome, kao i u kićenju Hristovog groba, treba da učestvuju deca sa Kolom sestara. Posle bogosluženja planirana je i specijalna posna večera, koja će prema pravilima posta biti pripremljena na vodi za sve prisutne. Na Vaskrs će, prema već ustaljenoj praksi, posle Vaskršnje liturgije biti osvećenje i podela farbanih jaja, kao i zajednički ručak za sve prisutne na ovaj najveći pravoslavni hrišćanski praznik.

Pozdravni govor prote Saračevića na Godišnjoj skupštini

O radu parohije i predstojećim planovma za „Vesti“ ističe:

– Parohijski savet se izuzetno trudio u prethodnom periodu i postigli smo prilično zavidan uspeh. U toku radova pritekli su nam u pomoć i naši prijatelji, kao i jedan broj mojih parohijana iz Sidneja, koji nas povremeno posećuju i pružaju izuzetnu podršku. Veliki deo planiranog posla je obavljen, a na prvoj redovnoj sednici koja je održana u prošlu nedelju, Građevinskom odboru je stavljeno u dužnost da do sledeće sednice pripreme nacrt i predračun radova za dovršenje pergole, odnosno njeno konačno pretvaranje u jednu lepu crkvenu salu skromnih dimenzija, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe naše male zajednice. Učionicu ćemo opremiti školskim klupama i, kad se steknu uslovi, pripremiti za početak rada Nedeljne škole.

Prota Dragan naglašava da pored materijalnog misle isto i na poboljšanje rada u duhovnoj delatnosti.

– Uskoro, kad prođe Veliki i časni post, svake četvrte nedelje u mesecu počećemo sa tribinom „Razgovori o veri“. Na prethodnoj sednici, svi članovi Saveta su se složili da svake četvrte nedelje u mesecu kad imamo službu, po jedna porodica naših članova – staratelja, u vidu dobrovoljnog priloga parohiji, donira potrebnu hranu za piknik, posle koga ćemo se zadržati na danas preko potrebnim razgovorima o veri.

Pored vaših parohijana sa Centralne Obale, kod vas često dolaze vernici i gosti iz raznih delova Australije. Koja je vasa poruka njima?

– Tačno i drago nam je da je tako. Iskoristio bih priliku da pozovem sve verne, posebno naše prijatelje iz obližnjeg Sidneja, a koji žele da Vaskršnje praznike provedu u prirodi, na čistom vazduhu i da se duhovno nahrane, da ovih dana planiraju posetu Centralnoj obali i ovoj maloj srpskoj zajednici, kako bi nam pružili podršku i zajednički proslavili najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo – rekao je na kraju našeg razgovora otac Dragan Saračević.

Pa, dobrodošli u Misionarsku parohiju „Sabor Srba Svetitelja“ na Centralnoj obali i podelite vaskršmju radost sa pravoslavnim Srbima ovog kraja.

Adresa

Za čitaoce „Vesti“ i sve one koji nameravaju da posete ovu našu srpsku svetinju, podsećamo da se ona nalazi na adresi 1184 Peats Ridge Rd, Ridge, NSW.

Za više informacija nazvati protu Dragana na tel: 0417 408 842.

Pohvale i zahvalnost

– Želeo bih ovom prilikom da prenesem pismenu pohvalu i zahvalnost našeg episkopa Siluana, koju je uputio Parohijskom savetu i starateljima, i da se ujedno kao starešina parohije zahvalim i u svoje ime kako Parohijskom savetu, tako i svim parohijanima i prijateljima koji su fizički radili i svima koji su nam svojim donacijama i na bilo koji način pomagali u protekloj godini – kaže naš sagovornik.

Чланак U susret Vaskrsu na Centralnoj obali се појављује прво на Vesti online.

Original Article