U Strazburu rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope

u-strazburu-rasprava-o-zahtevu-kosova-za-prijem-u-savet-evrope
U Strazburu rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope

(Beta) – Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) počela je danas u Strazburu raspravu o preporuci za prijem Kosova u članstvo te panevropske organizacije.

Pred poslanicima je Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope.

Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojanis (Bakoyannis) usvojio je 27. marta Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.

Ona je danas u obraćanju ponovila ukratko sadržaj dokumenta.

Bakojanis je naglasila da je Kosovo, „bez obzira na neke nedostatke“, funkcionalna demokratija i ispunjava uslove za prijem.

Prema njenim rečima, pravnici su takođe potvrdili stav da Kosovo ispunjava osnovne uslove za članstvo u Savetu Evrope.

Osvrćući se na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ona je ocenila da se radi o pitanju koje je u „unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Savet Evrope“.

Nemački zastupnik Frank Švabe pohvalio je izveštaj o Kosovu i pozvao da „toj zemlji bude omogućeno članstvo“, dok je Žolt Nemet iz Mađarske, kao predstavnik Evropske konzervativne stranke, rekao je da je protiv predstavljenog izveštaja.

Julijan Bulai, poslanik iz Rumunije, zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, rekao je da podržava članstvo Kosova i da očekuje da ta „zemlja ispuni obaveze koje proizlaze iz članstva“, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Naša borba nije za države, već za prava pojedinaca. Branimo prava pojedinaca, a ne država i etničkih grupa. Kosovo je spremno i zaslužuje bude primljeno u Savet Evrope, ali mora da osigura odgovarajuću zaštitu srpske zajednice“, rekao je Bulai.

Prema ranijim najavama, glasanje o tom nacrtu bi trebalo da bude večeras do 20.00.

Za usvajanje je potrebna dvotrećinska većina glasova prisutnih na sednici.

Ako Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvoji Mišljenje, konačnu odluku o članstvu Kosova doneće Komitet ministara Saveta Evrope sredinom maja.

Post Views: 111

Originalni tekst