U slavu patrijarha Lukijana

u-slavu-patrijarha-lukijana

D. Pašić

Preziter Budak i vernici na prošlogodišnjem skupu

Parohija Srpske pravoslavne crkve u Salfeldenu, koja je posvećena Saboru Srba svetih, i ove godine, drugi put zaredom, organizuje “Dane patrijarha Lukijana Bogdanovića”. Kako nam je preneo starešina hrama, prezviter Dragan Budak, ova manifestacija u organizaciji crkvene opštine Salfelden, Eparhije austrijsko-švajcarske i uz podršku Matice srpske iz Novog Sada, održaće se 9. septembra, dok će se dan kasnije brojni parohijani okupiti na crkvenoj slavi u hramu.

Kako naglašava sveštenik Budak, cilj ovog događaja je pre svega negovanje tradicije i pomena na delo patrijarha Bogdanovića, kao jedne od najistaknutijih ličnosti među Srbima u Austrougarskoj pri kraju 19. i u prvoj polovini 20. veka.

U skladu sa pomenutim organizacioni odbor je, kako ističe starešina hrama u Salfeldenu, uspeo da za ovu priliku okupi relevantne predavače.

– Inicijativa za kulturnu manifestaciju je pokrenuta sa željom da se spozna uloga i značaj patrijarha Lukijana Bogdanovića u srpskoj kulturi, a ujedno da mu se odužimo jer je reč o velikom pregaocu, rodoljubu i preporoditelju Mitropolije karlovačke. On je pre svega divni plod srpskog roda, i te kako nas je zadužio za sva vremena. Kao obrazovan čovek za svoje vreme, istinski erudita, odnosno učenjak 20. veka, obnovio je mnoge ustanove na korist srpskom narodu i ličnim prilozima pomagao njihov opstanak i nastavak rada. Takav poduhvat u vremenima antisrpske propagande i borbe za slobodu našeg naroda u Austrougarskom carstvu, u doba nasilne mađarizacije, nije bila mala stvar. Bio je to podvig ravan rizika života, tako da je svaki Srbin, pogotovu oni severno od Save i Dunava, dužan da se makar seća patrijarha Lukijana Bogdanovića – ističe prezviter Budak.

On dodaje da su u vreme patrijarha Lukijana Karlovačka mitropolija i Matica srpska bili osnovni, ali i jedini oslonac Srba u Austrougarskoj. Stalno okrenut budućnosti, patrijarh Lukijan je utkao ogromnu energiju i vedri duh u prosvetu, kulturu i politiku. Zalagao se za ostvarenje životne ideje sveukupnog materijalnog i kulturnog preporoda srpskog naroda. Njegovim odlaskom ugašena je i Karlovačka mitropolija.

Patrijarh Lukijan je 1913. godine tragično izgubio život u obližnjem Bad Gaštajnu. Njegovo obezglavljeno telo pronađeno je u Klamštajnu kod poznate banje Hof Gastajn gde je došao da se leči. Sve okolnosti njegovog nestanka i povrede koje su zatečene ukazuju na to da je posredi bila nasilna smrt. Na osnovu dokumenata i višegodišnjih istraživanja, priznati istoričari potvrđuju da je reč o likvidaciji tadašnjeg duhovnog vođe srpskog naroda.

Dvodnevni program

U subotu 9. septembra od 09.00 u Crkvi Sabora Srba svetih biće služena liturgija. Parastos patrijarhu Lukijanu Bogdanoviću biće u 10.30, dok je za 13 sati predviđen odlazak u Bad Gastajn, odnosno mesto Klamštajn gde je pre 110 godina pronađeno telo patrijarha Lukijana Bogdanovića. U 18 sati u Crkvi Sabora Srba svetih je večernja služba koju će predvoditi vladika Andrej. Profesor Goran Vasin iz Novog Sada će posle službe u 19.15 održati predavanje o patrijarhu Lukijanu, posle koga je predviđen koktel za sve prisutne.

Drugog dana, u nedelju 10. septembra, biće obeležena i parohijska slava. Od 08.30 je planiran doček episkopa Andreja u porti, a od 09.00 liturgija i rezanje slavskog kolača. Ove godine kumovi slave su članovi familija Lipovac, Radenko i Biljana sa decom Veljkom, Rastkom i Emilijom. Posle liturgije u 11 sati članovi Kulturno-umetničkog društva Trebava iz Salfeldena i karate kluba učestvovaće u kulturnom programu koji će upotpuniti Rebeka Hertman, violinistkinja iz Nemačke, u saradnji sa Karolinom Budak na klaviru. Na kraju, u 12 sati, biće priređen slavski ručak i narodno veselje.

Detaljnije