U Rusiji produžen istražni pritvor advokatima Alekseja Navaljnog

u-rusiji-produzen-istrazni-pritvor-advokatima-alekseja-navaljnog
U Rusiji produžen istražni pritvor advokatima Alekseja Navaljnog

Sud u Moskvi produžio je danas do 3. avgusta istražni pritvor trojici advokata protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u zatvoru u februaru ove godine, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Aleksej Lipcer, Igor Sergunin i Vadim Kobzev, optuženi za „ekstremizam“, zločin za koji se dobijaju teške zatvorske kazne, uhapšeni su prošlog oktobra, a zatim stavljeni na spisak „ekstremista“. Od tada im je istražni pritvor nekoliko puta produžen.

Sud je danas odobrio zahtev istražitelja za ponovno produženje istražnog pritvora.

Advokati, kojima preti kazna do šest godina zatvora, optuženi su da su Navaljnom, koji je bio zatvoren u Rusiji od januara 2021. do smrti 16. februara ove godine, preneli informacije koje su mu omogućavale da „planira, priprema i počini ekstremističke zločine“ iz ćelije.

„Optuženi smo da smo prosleđivali informacije Navaljnom. Navaljnom to više nije potrebno, on je mrtav“, rekao je tokom saslušanja jedan od advokata Vadim Kobzev.

Uhapšen u Moskvi u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde je bio hospitalizovan nakon što je bio žrtva trovanja za koje je okrivio Kremlj, Aleksej Navaljni je potom osuđen na nekoliko zatvorskih kazni.

Poslednji, u avgustu 2023, osudio ga je na 19 godina zatvora zbog „ekstremizma“.

Njegova organizacija, Fond za borbu protiv korupcije (FBK), takođe je klasifikovana kao „ekstremistička“ u Rusiji od 2021.

Poznat po svojim antikorupcijskim istragama, Navaljni je iz zatvora uglavnom komunicirao putem poruka koje je slao advokatima, a u kojima je posebno osudio rusku invaziju na Ukrajinu i pozvao Ruse da se „odupru“.

Okolnosti njegove smrti u arktičkoj kaznenoj koloniji ostaju nejasne.

Prema specijalizovanoj nevladinoj organizaciji OVD-Info, gotovo 20.000 Rusa je uhapšeno od početka sukoba u Ukrajini zbog protesta protiv politike Kremlja.

Gotovo svi glavni protivnici su iza rešetaka – kao što su Vladimir Kara-Murza i Ilija Ijašin – ili su u egzilu u inostranstvu.

Post Views: 24

Originalni tekst