U poseti KUD-u „Kolo“-Baden

Radionice su vodili koreografi i umetnički rukovodioci Dejan Inđić i Nenad Sokić, a iz Kragujevca, specijalno za ovu priliku, došla je koreograf i etnolog Slavica Mihailović.

Slavica Mihailović se bavi folklorom celog života, dobitnica je Vukove nagrade i neko ko je, kako ona kaže, rastao sa KUD-om Kolo Baden. Predsednik KUD-a Kolo Baden Karlo Đurić, takođe je jedan od koreografa najmlađim članovima.

Ekipa Radio Kruga posetila je ovo druženje i imala čast da ga bolje upozna. Razgovarali su sa predsednikom, koreografima i članovima društva i stekli utisak da su došli u organizovanu porodicu koja zna koliko je važno sačuvati korene u dalekom svetu. Jer folklor nije samo reč ili samo igra, već škola koja nas uči životu, kako je rekao predsednik KUD-a Karlo Đurić.

Koreografi Nenad Sokić i Dejan Inđić objasnili su da sve potiče iz detinjstva i porodice, da je najvažnije vaspitanje koje će nam kulturu čuvanja usaditi duboko u naše biće.

Slavica Mihailović je dugogodišni etnolog i koreograf. Proputovala je svet i u mnogim kulturno-umetničkim društvima ostavila traga. Nesuđena pravnica je svu ljubav i posvećenost utkala u svoj životni poziv i prenosila godinama svoje znanje našim društvima u svetu i matici.

„Narodne igre imaju nemerljiv značaj za razvoj deteta. Da, i psihički i fizički, jer nadmašuju onu osnovnu potrebu za aktivnošću deteta i kretanjem tako što obuhvataju sve oblike kretanja. Najpre hod, pa trčanje i skokove. Igranjem narodnih igara kroz različit spektar koreografija, kombinovanje sa narodnom nošnjom i kratkim intervalima u oblačenju istih telo deteta se razvija i poboljšava njegova motorika. Sve to doprinosi razvoju koordinacije, tehnike pokreta deteta, a omogućava i sticanje brzine, snage, istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti. Narodne igre sprečavaju loše držanje tela. Folklor je i škola života.

Igra je i sredstvo za razvijanje karaktera. Posebno se odnosi na snalažljivost, smelost i upornost. Igrajući, dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, a javno nastup doprinosi samopouzdanju. Ujedno, razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda, daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju deteta“, kaže Slavica Mihailović.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)