U Osijeku promovisana knjiga „Amerikanci – Srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)“

Knjiga Milana Micića sadrži dva dela. Prvi je istoriografski i govori o Srbima pečalbarima iz Austrougarske koji su u Americi radili uoči Prvog svetskog rata i koji su se za vreme rata otisnuli u Kraljevinu Srbiju i Crnu Goru da ratuju na strani te dve srpske države iako su bili austrougarski državljani, a većina njih pre toga Srbiju nikada nije ni videla.

Knjiga govori o njihovom životu u Americi, odlasku u dobrovoljce, o njihovom ratnom putu, o njihovim ljudskim i vojničkim vrlinama i odnosu prema Srbiji.

– Drugi deo knjige sadrži 25 kazivanja o dobrovoljcima koje sam prikupio u dobrovoljačkim kolonijama u Banatu i tu su opisani njihovi životi od rođenja pa do smrti. Tu se govori o tome kako običan čovek, pojedinac, a u ovom slučaju srpski dobrovoljac, na svojim leđima nosi to veliko breme istorije i istorijske odgovornosti i kako on doživljava epohu u kojoj živi. Govori o tome šta ih je navelo da izađu iz okvira jedne države, da pređu iz jedne uniforme u drugu sa željom da se stvori srpska nacionalna država – objašnjava autor knjige Milan Micić.

Do svedočenja koja su u knjizi zabeležena Milan Micić je dolazio na različite načine i iz različitih izvora.

– Imamo nekoliko zapisa koje su na osnovu njihovih priča zapisali potomci dobrovoljaca, ali su uglavnom u pitanju svedočenja prve generacije potomaka koji su rođeni između dvadesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Sve te priče prošle su kroz određenu dozu selektivnosti i udaljenosti od vremena, ali u sebi sadrže dovoljno životne soli da bi se iz njih mogle izvući mnoge vredne stvari i da bi se obogatilo istorijsko saznanje o njihovom karakteru, moralu, načinu razmišljanja – ističe Milan Micić.

I sam potomak dobrovoljca

Osijek-promocija-knjige Milan MicićOsijek-promocija-knjige Milan Micić

Autor se ovom temom bavi na jedan posvećeniji način i iz ličnih razloga zbog činjenice da je i sam potomak dobrovoljca Jovana Micića sa Banije kasnije naseljenog u Banatu.

– Smatrao sam da je moja obaveza da ove ljude otrgnem od zaborava. Upravo se obeležava stogodišnjica od kraja Prvog svetskog rata i protekle godine bile su godine jubileja. To je i izvanredna prilika da se podsetimo na te ljude, ali koja je samo delimično iskorišćena. Mislim da je sve to moglo da se uradi i na jedan svečaniji i dublji način, kroz istoriografiju, ali da se i kroz snimanje filmova i održavanje pozorišnih predstava obnovi sećanje na ove ljude i tu epohu – napominje Micić.

On će 9. i 10 novembra biti i jedan od učesnika naučnog skupa istoričara u organizaciji Srpskog kulturnog centra iz Vukovara, upravo na temu Prvog svetskog rata.

– Vrlo rado sam prihvatio učešće na ovom skupu, a tema o kojoj ću tamo govoriti odnosiće se upravo na dobrovoljce u Prvom svetskom ratu, govoriću o njihovim motivima da to postanu kao i o karakteru dobrovoljačkog pokreta. Mislim da je u pitanju vrlo značajan naučni skup koji ne treba propustiti – kaže Micić.

Promocija knjige Milana Micića je prvi program ove jeseni od ukupno šest koliko ih je ove godine organizovao osječki pododbor.

– Do kraja godine biće održano još nekoliko. U sklopu Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 19. oktobra naš pododbor organizovaće pesničko veče, a 17. novembra biće obeležna 150. godišnjca od osnivanja Srpske čitaonice u Osijeku. Pored ova dva značajnija programa do kraja godine planiramo bar još dva programa – otkrio nam je predsednik pododbora Zdenko Čikara.

Počinje realizacija izgradnje Srpskog kulturnog centra u Osijeku

Predsednik osječkog pododbora Prosvjete Zdenko Čikara na kraju promocije početak realizacije izgradnje Srpskog kulturnog centra u Osijeku.

– Ideja o izgradnji ovog centar postoji već izvestan broj godina, ali se po tom pitanju sve do sada nije ništa ozbiljno uradilo. Bili smo na razgovoru kod vladike Heruvima koji je za nas i za Osijek pokazao veliko razumevanje i obećao da će nam ustupiti jednu kuću koja je vraćena crkvi. Ta kuća će biti srušena i na tom zemljištu biće sagrađen jedan prostor od nekih 500 kvadrata za potrebe Srpskog kulturnog centra. Cilj nam je da pod jedan krov budu smeštene sve institucije Srba u našem gradu. To su Srpska pravoslavna crkva, pododbor Prosvjete, gradsko i županijsko Veće srpske nacionalne manjine, stranka… Imali bi jednu višenamensku dvoranu i to bi u stvari bio jedan zajednički projekat naše crkve, Prosvjete i gradskog veća. Volju da pomogne pokazao je i naš gradonačelnik u smislu dobijanja građevinske dozvole, a nadamo se da će nam pomoći i naša matična Srbija kao i naša država Hrvatska u kojoj živimo – rekao je Čikara.

The post U Osijeku promovisana knjiga „Amerikanci – Srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)“ appeared first on srbi hr.

Original Article