U novoj kući čuvaju mesto za sliku svog dobrotvora Nikole Mirotića

U novembru prošle godine javnost je prvi put upoznala sedmočlanu borovsku porodicu Varga koja je sve do juče živela u lošim životnim uslovima. U oronuloj kući bez kupatila u svega 28 kvadrata odraslo je čak dvanaestoro dece. Starija deca su se osamostalila, ali Radoslava je napustila supruga i ostao je sam sa šestero maloletne dece. Zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SDSS-u za njihovu tešku situaciju saznala je humanitarna organizacija Srbi za Srbe i humanost je ponovo pokazala svoju snagu i veličinu.

Dobrotvornu akciju pokrenuli su 17. novembra, a veliko srce NBA košarkaša Nikole Mirotića odmah je reagovalo, donirao je celokupan iznos potreban za kupovinu kuće. Predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe posetili su 18. juna Varge. Sreću koju smo taj dan osetili u novom domu borovske porodice teško je opisati. Osmesi na dečijim licima koja ushićeno pokazuju svoje nove sobe i zahvalnost prema košarkašu koji je postao njihovo čudo ispunila je srca svih. Tata Radoslav pokazuje nam mesto na kojem će u dnevnom boravku postaviti uramljenu sliku košarkaša u znak zahvalnosti za njegovu dobrotu i velikodušnost.

– Osećam se super, jer moja deca su obezbeđena. Hvala organizaciji Srbi za Srbe što su mi pomogli, kupili kuću i omogućili mi da imam jedan dostojanstven život. Hteo bih ovim putem da zahvalim Nikoli Mirotiću od srca, moja deca ga pozdravljaju, želimo mu sve najbolje, da mu Bog da zdravlja da živi i da pomaže i ostalima kako je to učinio i za mene – zahvalan je Radoslav Varga.

Svi su zadovoljni, osmehe sa lica ne skidaju čak ni prolaznici koji sa radošću gledaju kako donedavno prazna kuća postaje dom šestero dece i njihovog hrabrog tate. Radoslav već 30 godina radi u Komunalnom preduzeću Komunalac, ali njegova plata i dečiji doplatak bili su dovoljni tek da obezbede hranu i zadovolje osnovne potrebe dece. Teška situacija nije slomila njegov duh. U veoma teškim materijalnim uslovima on nije odustajao i hrabro podiže decu: Zdravka (12), Ivanu (11), Dejana (9), blizanace Luku i Mariju (8) i najmlađu Anu (6).

– Supruga me ostavila 2013. godine i otišla u inostranstvo, a na sudu sam se izborio za moju decu. Dok radim decu čuva kum, a ponekad pomoć dobijem i od nekoliko žena koje znaju za moju situaciju i žele da pomognu. Bilo je teško, ali nosio sam se s tim, živeli smo skromno u dve male sobe, bez kupatila. Imali smo kadu, a vodu sam grejao u veš mašini. Sada imam sve za dostojan život, zahvaljujem se svima koji su mi omogućili da živim kao čovek i da mogu da odhranim svoju decu – priča Radoslav.

Pomogli više od dve hiljade porodica

Na novoj adresi Radoslava i njegovu decu posetili su 18. juna predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe zahvaljujući kojoj porodica Varga veruje u čuda i ljudsku dobrotu.

– Sve je ovo zahvaljujući velikom prijatelju i dobrotvoru naše organizacije Nikoli Mirotiću, NBA košarkašu. On je već više puta podržao našu organizaciju, javio nam se krajem novembra prošle godine i izrazio želju da u toku božićnog posta za svaku pogođenu trojku na utakmicama donira 500 evra za porodicu koju mi predložimo. Predložili smo porodicu Varga i on je na kraju donirao svih 25 hiljada evra koliko je bilo potrebno za kupovinu novog doma. I evo, šest meseci kasnije tu smo – objašnjava član upravnog odbora Humanitarne organizacije Srbi za Srbe Stefan Ječmenica.

Nikola Mirotić
Foto: Srbi za Srbe

Ova humanitarna organizacija postoji od kraja 2005. godine i do sada su pomogli više od dve hiljade porodica širom Balkana. Pomoć koju doniraju nije samo u vidu finansija, često su to životinje, plastenici, građevinski materijal, pokućstvo i sve ono što je neophodno da srpska porodica opstane.

– Trudimo se da što češće dođemo u Hrvatsku, kako nam stiže sve više donacija tako i mi provodimo sve više akcija. Nekoliko puta godišnje organizujemo velike akcije širom Dalmacije, Korduna, Banije i Slavonije. Nastojimo da koliko god možemo pomognemo povratnicima. Prošle smo godine tako pomogli sa blizu sto hiljada evra porodicama koje žive u Hrvatskoj i nastavićemo da pomažemo. Trudimo se da naša pomoć promeni živote porodice, prvenstveno dece, a porodica Varga je primer da smo im promenili život iz korena – rekao je Ječmenica.

Akciju pokrenuli Eparhija osečkopoljska i baranjska i SDSS grada Vukovara

Porodica Varga kuca Srbi za Srbe

Sve ovo ne bi se desilo da nije bilo prve reakcije iz najbliže okoline. Gradska organizacija SDSS-a i predsednik Srđan Kolar te Eparhija osečkopoljska i baranjska blagoslovom episkopa Heruvima odlučili su da pomognu ovoj porodici i lančana reakcija je pokrenuta.

– Uspeli smo da završimo ovu akciju koja je mnogočlanoj porodici pružila novi topli dom u našem Borovu. Omogućili smo im da imaju normalne uslove za život. U samom početku predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar je preporučio da se crkva uključi i pomogne da se za porodicu Varga pronađe najbolje rešenje. Zatim se uključila organizacija Srbi za Srbe koje deluje na području svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Pronašli smo ovu kuću koja je bila na prodaju, velikodušni košarkaš Mirotić uplatio je ceo potreban iznos i ona je kupljena, objašnjava protonamesnik Nemanja Klaić službenik Eparhije osečkopoljske i baranjske.

Nakon kupovine kuće krenulo se u njenu adaptaciju za šta neophona sredstva obezbeđuje Eparhija osečkopoljska i baranjska i Samaostalna demokratska srpska stranka. Zahvaljujući ljudima koji nisu od tuđe nevolje okrenuli glavu, Radoslav svoju decu može da odgaja u kući koja pre svega daje sigurnost i uslove za normalan život. Nova kuća porodice Varga još je jedna potvrda da dobrota, ljubav, vera i humanost čine neverovatne stvari i u najtežim životnim situacijama.

The post U novoj kući čuvaju mesto za sliku svog dobrotvora Nikole Mirotića appeared first on srbi hr.

Original Article