U Briselu najviše stanje pripravnosti, mediji javljaju da je napadač likvidiran

u-briselu-najvise-stanje-pripravnosti,-mediji-javljaju-da-je-napadac-likvidiran

Belgiju i čitavu Evropu sinoć je potresla vest o ubistvu najmanje dve osobe koje se dogodilo u Briselu – viralni su postali i snimci egzekucije na kojima se vidi kako vozač silazi sa motora i ubija dvoje navijača Švedske.

Kako se to dogodilo oko 19 časova, informacije nisu tako brzo stigle do timova Belgije i Švedske, koji su na poluvremenu utakmice odlučili da je ne nastavljaju.

Mnogo je spekulacija, različitih tumačenja, pa je zato važno držati se isključivo činjenica. O tome govore i sa najviših političkih i bezbednosnih pozicija u Belgiji.

Potvrđeno je – sumnjičeni počinilac je Tunišanin (45) iz Šerbeka. Bio je od ranije poznat policiji po sumnjivim radnjama, ilegalnom boravku i švercu ljudi. On je i dalje u bekstvu.

Nivo pretnje od napada povećan je na skali od 1 do 4 na 4 u Briselu, dok nivo tri važi u ostatku zemlje, prenosi HLN.be.

Oko 35.000 navijača evakusano je sa stadiona „Kralj Boduen“ u Briselu, nakon što je prekinuta utakmica između Belgije i Švedske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, dok su građani Brisela pozvani da ne napuštaju svoje domove dok opasnost ne prođe.

Imenovan istražni sudija u Briselu specijalizovan za terorizam

Federalni tužilac Frederik Van Leu rekao je da je u jučerašnjem napadu poginula jedna osoba koja ima švedsko državljanstvo i jedna, verovatno dvojnog švedsko-švajcarskog državljanstva. Treća osoba je u teškom stanju u bolnici.

Van Leuv potvrđuje da je napadač ubrzo nakon napada postavio video u kojem tvrdi da je ubio tri Šveđana

Na drugom video snimku snimljenom pre napada, počinilac se pojavljuje skrivenog lica i izjavljuje da je „Alahova knjiga crvena linija za koju se podnose žrtve“.

“U toj izjavi on je kazao da je ubijeni Šveđanin bio motiv za napad. U ovom trenutku nemamo dokaza o mogućoj vezi ovog ubistva sa izraelsko-palestinskim ratom. Na osnovu činjenica i njegove tvrdnje, hitno su uvedene bezbednosne mere kako bi se zaštitili švedski navijači. Trenutno je na snazi treći stepen pretnje na nivou cele zemlje, osim za Brisel gde je nivo četiri“, rekao je portparol državnog tužioca Erik Van Dajs.

Savezni tužilac kaže da je sinoć obavljeno više zadataka. Identitet ubice je utvrđen, a specijalne jedinice federalne policije izvršile su i pretres kuće u Šerbeku. Niko nije pronađen. U toku je nekoliko istraga. Imenovan je briselski istražni sudija specijalizovan za terorizam koji trenutno obilazi mesto pucnjave.

Post Views: 370

Originalni tekst