Tri decenije dopunske nastave

Nedavno je u organizaciji jugoslovenskih ucenika, roditelja i njihovih nastavnika u Jugoslovenskom centru u Esenu svecano obeležen vredan jubilej – 30 godina dopunske nastave u ovom nemackom gradu.
Trebalo je videti i doživeti sa koliko entuzijazma i ljubavi su se organizatori i ucesnici programa potrudili da ova proslava bude uspešna. Mile Pupac je u ime JU centra u Esenu pozdravio sve prisutne, a posebno je istakao prisustvo gospode Anje Vasmut, direktorku „Hajnikešule“, u kojoj se proteklih 30 godina odvijala dopunska nastava na našem jeziku, a publika je pljeskom nagradila i prisustvo clanova Udruženja jugoslovenskih nastavnika nemacke pokrajine Severna Rajna Vestfalija.

Odlazak u penziju

Ove lepe veceri u zasluženu penziju ispracen je profesor Dušan Vujicic. I njemu su mališani priredili iznenadenje, recitujuci pesme iz njegovih objavljenih zbirki pesma „Kam na kam“ i „Tragovi fresaka“. Povodom odlaska u penziju, prigodne darove omiljenom profesoru je u ime ucenika i njihovih roditelja urucila Slavica Braic.

Jugoslovenski konzul u Diseldorfu Milorad Avramovic i gradonacelnik Esena dr Volfgang Rajniger, nisu zbog obaveza mogli da prisustvuju proslavi, ali su uputili najlepše želje i cestitke za jubilej.
Profesor Dušan Vujicic evocirao je uspomene na protekle godine rada, pomenuvši i prve nastavnike – Drinku i Jovana Stojanova, koju su u Esenu predavali pocetkom davnih sedamdesetih. Nakon njih došli su nastavnici Marta Glavina, Dragica Delic, Dušan Vujicic, Marjan Marinovic i Nadežda Vujicic. Saradnja sa Jugoslovenskim centrom traje još od osnivanja ovog udruženja, daleke 1975. godine. Profesor Vujacic nije zaboravio da pomene da je poslednjih godina ucenika sve manje, pa postoji realna opasnost i da škola na maternjem jeziku uskoro ostane bez daka.
Nakon istorijata dopunske nastave u Esenu, na red su došli ucenici i program koji su pripremili sa profesorkom Nadeždom Vujicic. Kroz recitacije, skeceve i horske pesme deca su, od najmladih do najstarijih, govorila o ljubavi prema roditeljima, domovini i školi, „želela da zagrle ceo svet, i ljude svih boja i nacija“. Na bini su im se pridružili i clanovi mladeg i starijeg folklornog ansambla koji su izveli splet narodnih igara iz naših krajeva.