Традиционални Српски фестивал у Чикагу привлачи велики број посетилаца

петак, 11.08.2023,  12:33 -> 14:50

Извор: Александар Жигић

Традиционални Српски фестивал у Чикагу привлачи велики број посетилаца

У Чикагу се током три дана, од 11. до 13. августа, одржава тродневни Српски фестивал на имању српског Саборног храма. Овај догађај из године у годину привлачи све већи број посетилаца.

Не само паркинг на црквеном имању, него и цео круг од десет околних улица буду препуни аутомобила.

Организатори су припремили све традиционалне специјалитете, наступ популарних музичара, фолклорног ансамбла, простор за игре за децу, велики шатор где публика може и да се дружи са пријатељима и пуно тога другог.

По други пут од како се фестивал организује, вече пре почетка фестивала, одржана је и вечера за спонзоре. Карађорђеву шницлу је припремио популарни кувар Алекс Бонд.

Пре почетка догађаја, молитву су одржала сва три свештеника из цркве, старешина храма Дарко Спасојевић, отац Николај Костур и отац Добривоје Милуновић.

Било је то веома пријатно вече које је на неки начин наговестило и да овај фестивал може бити лепши и успешнији него иједан до сада. Све госте је поздравила и Јелена Стојаковић, председница фестивала, а и сви други чланови управног одбора. Она је подсетила да је за успех фестивала јако важно учешће и ангажман две стотине волонтера.

Иначе, ових година има све више српских фестивала широм Америке и Канаде и праве их и црквене парохије које раније то нису.радиле То је случај и у Чикагу и широј територији града од Индијане до Висконсина.

Интересантно је да иако у широј околини Чикага има 19 српских православних цркава и манастира, само три су баш у самом граду Чикагу. То су стара Црква Васкрсења Христова на Палмер Скверу, Црква Свети Стефан Дечански на Леланд Авенији и ова црква, Саборни храм Васкрсења Христова на Српској улици, односно Редвуд Драјву.

Саборна црква у Чикагу је на само пет минута од аеродрома Охер где сада три пута недељно полеће и слеће авион за Београд и из Београда, па у неку руку и то представља сада јачу везу са Србијом. Црквено имање се налази на раскршћу неколико ауто путева па је долазак посетилаца лак из разних крајева града и шире околине. Такође су неке од највећих концентрација српског живља у насељима близу цркве, кап што су Нориџ, Харвуд Хајтс, Парк Риџ, Најлс, Скоки и други.

Поздрављајући госте, отац Дарко Спасојевић је рекао:

„Драго нам је да видимо наше успешне људе који раде, привређују у широј заједници као и нашој, а у исто време не заборављају своју цркву и помажу мисију нашег Саборног храма. Хвала вам што сте вечерас овде, хвала вам што помажете овај фестивал и хвала вам што помажете наш Саборни храм током ове године као и претходних година.“

Јелена Стојаковић је рекла да су сматрали да је важно да се одржи пословно вече пред почетак фестивала и нагласила да Српски фестивал не би могао бити реализован без помоћи и подршке заједнице. Захвалила је и свим волонтерима. Додала је да је посебно важно што сви раде са отвореним срцем.

У Саборном храму у Чикагу имају планове и жељу да се направи озбиљно проширење овдашње српске школе и целог комплекса, а посебно да би деца која расту овде имала могућност да што боље знају српски језик и имају што јачу везе са Србијом већ од малих ногу.

Detaljnije