Теслини златни Срби за Теслино наслеђе – акција „Моја цигла за Николу Теслу“

Теслини-златни-Срби-за-Теслино-наслеђе-–-акција-“Моја-цигла-за-Николу-Теслу”

уторак, 28.11.2023,  17:06 -> 17:33

Извор: Марина Булатовић

Теслини златни Срби за Теслино наслеђе – акција „Моја цигла за Николу Теслу“

Данас, у Београду, почела акција „Моја цигла за Теслу“ у знак подршке акцији Теслиног научног центра Wardenklif да се сачува Теслино наслеђе и једина Теслина преостала лабораторија на Лонг Ајленду, пригодном изложбом уметника портретиста који су овековечили Николу Теслу, Марине Гавански Зисис, из Канаде, почасног конзула у Монтреалу и ауторке колекције портрета „Златни Срби“, међу којима су Никола Тесла, Новак Ђоковић, Михаило Идворски Пупин, младе и талентоване Јелене Бибић.

Одржана је и радионица за децу „Кад порастем бићу дипломата“ која је била посвећена очувању културе сећања на Николу Теслу. Том приликом је министар Ивица Дачић уручио титулу Тесла амбасадора, академским сликаркама Марини Гавански Зисис и Јелени Бибић, као и проф. Милици Медић Ивановић, за разред VI/5 ОШ „Владислав Рибникар“ које се укључило у завршне манифестације обележавања Теслине године Теслиног народа.

У свом говору Ивица Дачић је истакао да треба неговати културу сећања на великане нашег народа и да је Министарство спољних послова започело Теслину годину Теслиног народа 12. јануара 2023. на дан кад је Никола Тесла осветлио човечанство пуштањем у погон прве хидроцентрале на свету на Нијагариним водопадима. Такође, нагласио је да у Канади у Онтарију већ постоји Дан Николе Тесле, као и Булевар Николе Тесле и да расте број Тесла организација широм света.

Недавно је одржана Тесла гала вечера на Лонг Ајленду у част Тесле, а у Атини Светски филозофски форум донео Декларацију о Николи Тесли. У припреми је и велика светска конференција у Индији на иницијативу премијера Нариндре Модија, а у организацији „Међународне фондације Свами Вивеканинда и Никола Тесла“, тако да се може рећи да је стратешка кампања „ТЕСЛА –ЕНЕРГИЈА МИРА“ дала велике резултате где ће Србија узети учешћа, а и покренула низ активности које ће се наставити и када се 31. децембра формално заврши обележавање 80 година културе сећања на Николу Теслу.

У Музеју српске дипломатије приказане су и поклоњени портрети Николе Тесле и Новака Ђоковића  из колекције портрета „Златни Срби“ аутора Марине Гавански Зисис, а ученици су добили и пригодне уметничке репродукције портрета Николе Тесле из те колекције.

Договорена је сарадња на развијању активности у акцији „Моја цигла за Теслу“, а на лето, студијски боравак у Шораму где је живео Никола Тесла и присуство свечаном отварању Центра за посетиоце на Лонг Ајленду у Тесла научном центру Wardenklif, тамо где је покренуо прогрес светске цивилизације.

Акција је поплочавање цигли са порукама посвећеним горостасу човечанства, као што је и до сада била пракса, око споменика Николи Тесли, који је био дар председника Србије Томислава Николића још 2013. На циглама ће се уз поруке Американаца наћи и поруке српских научника, спортиста и српске дијаспоре и свих људи добре воље из читавог света. Пошто је Никола Тесла личност глобалног формата од значаја за све људе Планете, очекује се да ће се у акцију укључити више од 100 држава на десетине хиљада поштовалаца лика и дела Николе Тесле широм света, као што је то био случај 2013, када је започета активност конзервације Теслиног наслеђа на Лонг Ајленду.

Данас ће бити одржана и Прес конференција и брифинг за новинаре од стране челника Теслиног научног центра Wardenklif и челника Сафолк округа који је уложио 1.8 милиона долара од укупно 14 милиона који су до сада прикупљени од 20 милиона колико је првобитна конзервација простора требало да кошта.

У складу са новонасталим околностима, процена је да ће бити неопходно, најмање још додатних 30 милиона долара да би се све довело до реализације и отворило за посетиоце. Очекује се укључивање великог броја познатих и славних личности, као и пријатеља Тесла научног центра у Варденклифу.

Detaljnije