Teslin dan se slavi u SAD, Srbiji, Australiji i Kanadi

“Nikola Tesla je rođen u ponoć između devetog i desetog jula 1856. godine. To nam daje za pravo da njegov rođendan slavimo u Filadelfiji i devetog i desetog jula kao Teslin dan. Ovogodišnja proslava počinje u petak u 19 sati u Parku nezavisnosti u Filadelfiji. Dođite ulaz je besplatan”, pozvala je Amerikance i američke Srbe profesorka Ashley Redfearn, članica Tesline naučne fondacije.

Odlukom grada Filadelfije Teslin rođendan je proglašen za gradski praznik koji se slavi u istorijskom parku u pored Zvona slobode, u srcu grada u kome je potpisana Deklaracija o nezavisnosti SAD od Engleske. Teslina naučna fondacija je dobila specijalnu dozvolu za održavanje ove manifestacije posvećene jednom od najpoznatijih ameirčkih Srba i naučnika u svetu.

“Program proslave danas otvaramo izložbom radova učenika članova Kluba Tesla iz Filadelfije. Najbolji radovi biće narađeni teslinom medaljom. Potom slede u prostorijama Trgovačkog centra predavanja o Tesli i njegovom delu. Biće izloženi Teslini eksperimenat, posebno Tesline zavojnice, kao i druge inovacije”, kaže Ashley Redfearn.

Istovremeno u Srbiji članovi Tesline naučne fondacije u čast rođendana srpskog genija dodelili su bistu Nikole Tesle srednjoj školi u Batočini, koja nosi njegovo ime i Hideroelektrani Vučje kod Leskovca. Povodom teslinog dana u Srbiji su Teslinim medaljama za svoj patriotski i naučni rad nagrađeni dr Vladimir Grečić i dr Borko Đorđević, kao i mladi matematičari, šampioni znanja i prvaci Evrope učenici Andrija Živadonović i Marko Milenković iz Niša.

Nikola Tesla, bista TNF u HE Vučje

“Andrija Živadinović (2005) je najbolji učenik prva drva razreda Gimnazije “Svetozar Marković”, a maturant Marko Milenković (2002) je đak generacije ove škole. Obojica su iz đaci odelenja za obdarene učenike u matematičkoj gimnaziji. Imaju čiste peticu znanja i pregršt domaćih i svetskih nagrada. Zvanični su šampioni matematike u Evropi”, kaže Zoran Bulović, predsednik TNF Srbija.

Tradicionalna manifestacija Teslin Dan biće proslavljen u Leskovcu kao Dan nauke u Srbiji. Zvanični program počinje u subortu u 13 sati u parku Hidroelektrane u Vučju , gde će domaćin Udruženje “Teslin toranj u Srbiji”, otkriti repliku makete Teslinog tornja od skoro 4 metra visine i bronzanu bistu Nikole Tesle.

“ Ove spomenike slavnog naučnika i svetskog genija Hidroelektrani Vučju poklanjaju Udruženje “Teslin toranj u Srbiji“, koje je izradilo toranj sa ciljem da podignemo pravi teslin toranj za prenos svemirske energije i Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, koja je bistu i izradila. Program i manifestacija Teslin dan se nastavljaju popodne u 18 časova u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, gde se ujedno proslavlja Dan nauke u Srbiji”, najavio nam je Dušan Sinadinović, koji s eveć deset godina bori za realizaciju ideje o izgradnji Teslinog tornja u Srbiji.

Na proslavi Teslinog dana u Leskovcu 10. jula biće prikazani Teslini eksponati Teslino obrtno magnetno polje ili Teslino jaje, Teslin kalem, Teslin trafo varničar, maketa Teslinog tornja visine 1 m 20 cm, lebdeća kugla, robotić. Za mlađi uzrast posetilaca prilagođena je igraonica da se lagano upoznaju sa Teslinim delom pod nazivom „Nauči ko je Tesla“.

U okviru manifestacije biće prikazane: 3 D animacije, dokumentarni film i ostali promo materijal koje je izradilo “Udruženje Teslin toranj u Srbiji”.

Dušan Sinadinović i Teslin toranj u Vučju

Na proslavi Teslinog dana i dana nauke u leskovcu biće prisutni čelnici grada i gosti iz čitave Srbije. na kraju svečanosti biće predate nagrade učenicima koji su nagrađeni na „Likovnom konkursu Nikola Tesla“, koje je raspisalo Udruženje Inženjera i tehničara Leskovca sa “Udruženjem Teslin toranj u Srbiji”. Biće uručene i nagrade zaslužnim pojedincima, koji su se istakli svojim radom i rezultatima, ako što su, na primer, učenici Andrija Živadinović i Marko Milenković iz Niša.

“ Želimo da iskoristimo ovu priliku da apelujemo na ljude dobre volje, darodavce, ktitore, sponzore, donatore, .poštovaoce Teslinog dela i nauke da nam pomognu da dobijemo objekat u Leskovcu , u koji bismo smestili sve naše eksponate i napravili mali muzej , odnosno Teslin centar za obrazovanje mladih ljudi i građana, gde bi bilo i sedište našeg udruženja”, apelovao je Dušan Sindainović.

Pokrovitelj manifestacije Teslin dan u Leskovcu je grad Leskovac, a organizatori su Udruženje “Teslin toranj u Srbiji” i Udruženje Inženjera i tehničara Leskovca u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, Centar za promociju nauke, Savez Inženjera i tehničara Srbije, Savez Mašinskih i elektro inženjera i tehničara Srbije, Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, Teslina naučna fondacija iz Srbije, Naučni klub i Tesla Art.

Teslin dan se kao zvanični praznik slavi i u Australiji, u Pertu i u Kanadi, u Torontu. Prigodne manifestacije povodom Dana nauke u Srbiji i Teslinog dana održaće i Muzej “Nikola Tesla”, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije, Beogradski univerzitet, RTS i ustanove koje nose ime velilkog svetskog genija.

Marko Lopušina

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Naši u svetu
Original Article