Temperatura u japanskom gradu na istorijskom maksimu: Sredinom aprila već 25 stepeni

temperatura-u-japanskom-gradu-na-istorijskom-maksimu:-sredinom-aprila-vec-25-stepeni
Temperatura u japanskom gradu na istorijskom maksimu: Sredinom aprila već 25 stepeni

Temperatura u Saporu je danas prešla 25 stepeni Celzijusa, čime je oboren toplotni rekord za ovaj period godine za glavni grad severnog ostrva Hokaido, objavila je japanska meteorološka agencija (JMA).

Prvi put temperatura u Saporu prelazi 25 stepeni Celzijusa tako rano u godini, od kada se vode merenja u tom gradu, od 1877. godine, rekao je za Frans pres Šuiši Jošida, zvaničnik lokalnog odeljenja Japanske meteorološke agencije u Hokaidu.

Prosečna temperatura za Saporo za 15. april je 11,5 stepeni. Prethodni toplotni rekord za ranije doba godine bio je 20. aprila 1998, kada je temperatura bila 25,1 stepen.

Japanska meteorološka agencija smatra 25 stepeni Celzijusa letnjom temperaturom za tu zemlju, prema njenom sadašnjem sistemu klasifikacije.

„Ne možemo da isključimo mogućnost da su klimatske promene igrale ulogu u ovom rekordu toplote za Saporo“, rekao je Jošida.

Skokovi temperature u ovo doba godine su sve manje retkost u svetu. Švedska je, na primer, početkom aprila registrovala najranji početak leta ikad zabeležen, sa temperaturama višim od 10 stepeni pet uzastopnih dana u tri grada na jugu zemlje.

Na svetskom nivou su temperature u martu bile najviše ikad zabeležene na planeti, za 1,58 stepeni Celzijusa više nego u predindustrijskoj eri iz 19. veka, prema evropskoj opservatoriji Kopernikus.

Post Views: 26

Originalni tekst