“Tektoniart: Pogrešan rat – Filozofska analiza arhitektonskog konflikta“

“tektoniart:-pogresan-rat-–-filozofska-analiza-arhitektonskog-konflikta“
“Tektoniart: Pogrešan rat – Filozofska analiza arhitektonskog konflikta“

„Tektoniart“ nije samo izložba umetnosti; to je putovanje kroz lavirint strukture i forme, koji nas vodi duboko u srce arhitekture kao izraza ljudske kreacije, ali isto tako i kao svedočanstva o našim greškama i izazovima.

Ova izložba istražuje temu „Pogrešnog Rata“ kroz prizmu arhitekture i umetnosti, pozivajući posmatrače da se suoče s dubokim filozofskim pitanjima o prirodi konflikta i destrukcije. Kroz monumentalne slike i skulpture koje dominiraju prostorom, podsećam posmatrača na snagu i veličinu arhitektonskih struktura, ali istovremeno  ih suočavam s njihovom ranjivošću u kontekstu ratovanja.

„Tektoniart“ postavlja pitanje kako arhitektura, koja bi trebalo da bude simbol stabilnosti i sigurnosti, postaje žrtva političkih sukoba i vojnih operacija. Umetnici koriste svoje radove da istraže kako su gradovi i infrastruktura često meta napada u ratu, čime se uništava ne samo materijalna struktura, već i duh i identitet zajednice koja ih je stvorila.

Kroz detaljnu analizu arhitektonskih oblika i simbola moći, posmatrači su pozvani da razmišljaju o dubljim implikacijama ratovanja i o tome kako konflikti utiču na svakodnevni život običnih ljudi. Ova izložba postavlja izazovnu dilemu o potrebi za promenom paradigme u rešavanju sukoba, ističući važnost dijaloga, razumevanja i saradnje kao ključnih elemenata izgradnje mira.

Kroz „Tektoniart: Pogrešan Rat“,  podsećam vas da arhitektura nije samo materijalna struktura, već i simbol identiteta, kulture i čovečnosti.

Iako ratovi mogu uništiti zgrade, ne mogu uništiti snagu ljudske imaginacije i volje za promenom. Ova izložba je poziv na akciju, inspirišući nas da se angažujemo u izgradnji sveta gde arhitektura služi kao most ka miru i toleranciji.

Aleksandra Kokotović je multimedijalna umetnica rođena u Sarajevu. Aktivna je i prisutna na Bosanskohercegovačkoj, Srpskoj i Američkoj umetničkoj sceni. Izlagala je u Litvaniji, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Maldivima, Egiptu, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Libanu, Engleskoj,… 

Diplomirala je na Accademia del Lusso. Živi i radi na Floridi, u Beogradu i Londonu.  Priredila je 50 samostalnih izložbi i učestvovala na 100 grupnih izložbi.

Uži izbor samostalnih izložbi:

Nacionalna galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Međunarodni aerodrom Jacksonville, Haskell Gallery, Jacksonville, Florida, Echo Arts Gallery, Bozeman, Montana, Arts in Color, Honolulu, Havaji, Gallery 725, Jacksonville, Florida, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Centar savremene likovne umetnosti Crne Gore, Podgorica, Collegium artisticum, Sarajevo, Narodna biblioteka Srbije, Beograd, Muzej Hercegovine, Trebinje, Galerija Progres, Beograd, Galerija Štab, Beograd, Likovni salon kulturnog centra, Novi Sad, Hampstead Museum, London, Kamena kuća, Banja Luka, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Alhambra Theatre, Jacksonville, Florida, Galerija Sanjaj, Beograd, Gallery The Lark, Jacksonville, Florida, Galerija savremene umetnosti Brodac, Sarajevo, Muzej Ulcinj, Ulcinj, Kulturni centar ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu…

Aleksandrini radovi deo su privatnih i javnih kolekcija širom sveta.

Post Views: 24

Originalni tekst