Tajvan, veštačka inteligencija i bezbednosna pitanja: O čemu su razgovarali Bajden i Si Đinping?

tajvan,-vestacka-inteligencija-i-bezbednosna-pitanja:-o-cemu-su-razgovarali-bajden-i-si-djinping?
Tajvan, veštačka inteligencija i bezbednosna pitanja: O čemu su razgovarali Bajden i Si Đinping?

(Beta-AP) – Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali su danas o Tajvanu, veštačkoj inteligenciji i bezbednosnim pitanjima, u telefonskom razgovoru koji bi trebalo da označi povratak redovnom dijalogu dve sile.

To je bio njihov prvi telefonski razgovor još od novembarskog samita u Kaliforniji, kada je došlo do obnavljanja veza vojske dve zemlje i obećanja o poboljšanju saradnje na zaustavljanju protoka smrtonosnog fentanila iz Kine.

Poziv je usledio pre najavljene posete u američke ministarke finansija Dženet Jelen Kini. U narednim nedeljama je planirana i poseta šefa američke diplomatije Entonija Blinkena.

Bajden se založio za trajni dijalog na svim nivoima vlasti, verujući da je to ključno za održavanje konkurencije dve ogromne ekonomije i nuklearnih sila od zaoštravanja tenzija.

Predsednici su razgovarali o Tajvanu uoči inauguracije izabranog predsednika tog ostrva Lai Čing Tea koja će se održati u maju. Lai je obećao da će sačuvati de fakto nezavisnost Tajvana od Kine.

Bajden je potvrdio dugogodišnju politiku SAD – „Jedna Kina“ ali je ponovio da se SAD protive bilo kakvim sredstvima prinude da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan unutrašnjim pitanjem i energično protestuje zbog podrške SAD tom ostrvu.

Bajden je u razgovoru sa Sijem zatražio da Kina učini više kako bi ispunila svoje obaveze u zaustavljanju protoka i izvoženja ilegalnih narkotika. Obećanje je dato na samitu u Kaliforniji prošle godine.

Američki predsednik je upozorio Sija na mešanja u predsedničke izbore u SAD koji će se održati u novembru, kao i na kontinuirane zlonamerne sajber napade na američku infrastrukturu.

Bajden je izrazio zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima u Kini, uključujući novi restriktivni zakon o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga i tretman Kine prema manjinskim grupama.

Predsednik SAD je govorio i o vezama Kine i Rusije, koja želi da obnovi svoju industriju dok napreduje sa svojom invazijom na Ukrajinu.

Bajden je takođe pozvao Peking da iskoristi svoj uticaj na Severnu Koreju kako bi obuzdao izolovanu i nestalnu nuklearnu zemlju.

Post Views: 44

Originalni tekst