Sviraj, sviraj trubo

U skladu sa nazivom manifestacije, trubački orkestar Nebojše Fajata Sejdića i vokalna solistkinja Božica Boba Nedeljković iz Švajcarske držali su preko 500 posetilaca sve vreme na nogama, javlja za Program za dijasporu RTS-a koordinator Saveza Đorđe Milanović.

Noseći na sebi unikatnu narodnu nošnju sa Kosova, poklon Slađane Stević iz Trsta, voditeljka programa Slađana Stojković najavljivala je deo po deo previđenog programa dok su se na sceni prisutnima obraćali brojni gosti: književnica iz Italije Rada Rajić, narodni guslar Stojan Novaković (SKZ Sveti Sava iz Valdanja), jerej Dalibor Đukić, starešina hrama Sveti Luka iz Vićence i srpski aktivista iz Austrije, Zoran Aleksić.

U okviru bogatog kulturno-umetničkog programa nastupili su KSUD Bratstvo iz Inzbruka, Vidovdan iz Pustertala, Sveti Sava iz Valdanja, SKZ Kruna iz Skija, SSKUD Homolje iz Kreaca, dečiji ansambl Sveti Sava iz Alonte i domaćin, Vidovan iz Montekija.

Manifestaciju su svojim prisustvom podržali i članovi društava Vidovdan iz Trenta, Dukat iz Červinjana i Makedonske kulturne zajednice Sv. Ćirilo i Metodije iz Trenta i Despot Stefan Lazarević iz Udina.

Između ostalih, počasni gosti Sabora bili su i Đođo Fajedo, gradonačelnik mesta Altavila Vićentina, kao i Flavia Ćereta, njegova naslednica, odnosno buduća gradonačelnica.

Goste je pozdravio i Đani Đioli, poznati privrednik iz okruga Veneta, a manifestaciju su pomogli srpski i italijanski privrednici i pojedinci.

Prisutni su tokom večeri poveli veliko narodno kolo u okviru čitavog kompleksa, kome su se priključili i prisutni Italijani, članovi medicinskog i tima za obezbeđenje manifestacije.