Svetosavlje je naš putokaz

svetosavlje-je-nas-putokaz

B. Miličić

Liturgija u u hramu Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog

U parohijskom domu Crkvene opštine Minhen održana je Svetosavska akademija kojoj je prisustvovao veći broj naših ljudi koji su posle večernjeg bogosluženja u hramu pratili prigodan program koji je vodila Lenka Stojadinović.

Na početku su pojci hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog otpevali tropar i kondak Svetom Savi, a pozdravnu reč održao je starešina hrama protojerej Bojan Simić. On je u obraćanju prisutnima na akademiji napomenuo da je Sveti Sava bio dobar čovek, monah, mirotvorac, prosvetitelj, mudrac, autoritet i neumoran svetitelj.

BESEDILI PA PRATILI PROGRAM: Protojereji Bojan Simić i Ilija Romić

– Zbog svega toga, svetosavlje je kao duhovno nasleđe putokaz srpskom narodu, jer je Sveti Sava svojim primerom i delom pokazao da je imao ljubav prema Bogu, bližnjem svome i istini. Za nas u dijaspori i rasejanju veoma je važno čuvati i negovati svetosavlje i našu veru pravoslavnu – istakao je između ostalog protojerej Bojan Simić.

Potom je pevačka grupa KUD Soko iz Minhena otpevala poznatu pesmu “Ko udara tako pozno”, a Teodora Kovačević je kroz recitaciju “Sveti Sava braću miri” ukazala na mirotvorstvo, jednu od velikih ljudskih osobina Rastka Nemanjića. Za te reči i pouke ona je nagrađena burnim aplauzom prisutnih, a onda je protojerej Ilija Romić govorio o Svetom Savi, “nastavniku i učitelju puta koji vodi u život” i značaju njegove prosvetne delatnosti. Romić je na početku naglasio da je prikupio samo deo tekstova koji govore o tome šta je i ko bio Sveti Sava, šta je radio i koliki je njegov značaj za naš narod.

Pevačka grupa KUD Soko

– Sve to me je ponovo podsetilo da danas mi ipak nedovoljno, koliko on to zaslužuje, slavimo delo i lik Svetog Save, nekako skromno, a treba se podsetiti da je još u vreme Miloša Obrenovića bilo obavezno slavljenje Svetog Save u školama. Posle Drugog svetskog rata kod nas u Jugoslaviji je bilo zabranjeno pominjanje dela i lika Svetog Save i tako sve do devedesetih godina prošlog veka od kada je počelo da se značajnije govori o Svetom Savi i slavi svetosavlje – istakao je protojerej Ilija Romić.

Teodora Kovačević

On je naglasio da je Sveti Sava hrišćanski podvižnik, a ne političar i vođa.

– Njega nije zanimala vlast i govorio je da je Gospod njegov život i jedini put, a ne politika i političari. Njegova je misao da uski put vodi u život, a široki u propast – naveo je protojerej Romić.

Svi pevali himnu

Na kraju svetosavske akademije Hor “Svetog Jovana Vladimira” koji deluje pri hramu, otpevao je Himnu Svetom Savi. Horom je dirigovala Jelena Stojković, a himnu su stojeći pevali svi prisutni u sali parohijskog doma. Posle himne prisutni su pozvani na malo posluženje i druženje.

Hor “Sv. Jovan Vladimir” izvodi Svetosavsku himnu

Podeljeno 120 paketića

Posle liturgije u hramu Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog na Svetog Savu, organizovan je prigodan program u kome su učenici veronauke i srpskog jezika priredili pesmice i recitacije posvećene životu i delu prvog srpskog svetitelja i prosvetitelja. Program su pratili parohijani i roditelji dece, a posle su kumovi svoj deci u hramu podelili 120 poklon-paketića. Ove godine domaćini svetosavske proslave bili su članovi 16 naših porodica koji su pripremili slavsku trpezu i ručak za sve prisutne.

Detaljnije