Sveta voda čuva zdravlje

sveta-voda-cuva-zdravlje

Z. Vicelarević

Molitva u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg

U Frankfurtu, u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, na Krstovdan, dan kada je Gospoda Isusa Hrista Jovan Krstitelj krstio na reci Jordan, osvećena je bogojavljenska vodica na večernjoj molitvi. Osvećenje i večernju molitvu služili su otac Simon Turkić, otac Nedeljko Đokić i otac Slobodan Tijanić.

– Imali smo veliko osvećenje vode ili Bogojavljenske vodice, dan kada dođe mnogo naroda, poštujući praznik Krstovdan pred Bogojavljenje. Vernici uzimaju bogojavljensku vodicu i nose svojim domovima verujući da je Duh Sveti sišao i osvetio vodu i da ta voda ima isceljiteljska dejstva. Mnogi je čuvaju u svom domu, piju je, koriste je u ishrani kada se mese kolači, hlebovi, a mnogi se njome umiju kad osete neke nelagodnosti – kaže otac Simon Turkić.

Osvećenju Bogojavljenske vodice prisustvovala je i porodica Radanović, tata Predrag, mama Željka i njihove dve ćerke Sofija i Katija iz Frankfurta.

Uzeli osvećenu vodu: Nataša, Mateja, Đorđe i Milan Marsenić

– Od kada živimo u Frankfurtu dolazimo po Bogojavljensku vodicu, a ranije smo uvek to radili u Banjaluci. Koristimo je tokom cele godine, ponekad malo popijemo, ponekad moja supruga doda kod kuvanja malo i verujemo da nam pomaže inače je ne bismo ni uzimali. Rasporedimo tako da imamo do sledećeg osvećenja. Kod nas se uvek govorilo da je to tako dobro da se radi – rekao nam je Predrag Radanović.

Milan i Nataša Marsenić i njihov sin Matija Đorđe Marsenić su takođe uzeli Bogojavljensku vodicu.

– To je sveta voda od Svetoga Duha i ona osveštava sve što je sveto. Svetu vodu pijemo, dodajemo pri kuvanju i mažemo se sa njom često i kada nam je dobro i kada nam je manje dobro, prisetimo se da smo hrišćani i uvek nam pomogne – kaže nam Milan.

Porodica Radanović: Predrag, Željka, Sofija i Katja

U nekim parohijama se za Bogojavljenje pliva za Časni krst, dok u parohiji frankfurtskoj to do sada nije bilo.

– Od 1964. godine, kada je osnovana ova parohija, plivanje za Časni krst nije bilo uvedeno. Za to je potrebna velika organizacija. Međutim, ako budemo uspeli da to uradimo na nivou da to bude sigurno i kako treba uz saglasnost svih nadležnih, možda ćemo uspeti već iduće godine – kaže otac Simon.

Detaljnije