Svečanost u Cirihu povodom Dana državnosti: Podrška Srbiji iz dijaspore sve veća

svecanost-u-cirihu-povodom-dana-drzavnosti:-podrska-srbiji-iz-dijaspore-sve-veca

Generalni konzulat RS u Cirihu

Dan državnosti Republike Srbije svečano je obeležen širom sveta a jedna od najvećih svečanih akademija održana je u Cirihu u organizaciji Generalnog konzulata naše zemlje.

U sali “Rosli zur Vogtei” više od 300 poštovalaca Srbije okupilo se da obeleži praznik i tako pokaže podršku našoj zemlji. Ovo je već treća godina kako se u švajcarskom gradu održava svečanost na kojoj se jasno vidi kako dijaspora ne samo da ne zaboravlja maticu, već je podrška sve veća kako vreme ide.

Svečanu akademiju otvorio je Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić koji je u govoru istakao značaj ujedinjavanja građana Srbije u ljubavi prema otadžbini.

– Među vama sam ovde već treću godinu i sada svakako možemo reći da se bolje poznajemo. Najveća stvar koju sam od svih vas naučio jeste da ne postoji dovoljno velika prepreka, nepremostiv jaz niti nerešiv problem, onda kada se ujedinimo oko onoga što nas sve spaja. A kud ćete veću sponu od ljubavi prema svojoj zemlji, koju, siguran sam, svi ovde delimo. Zahvaljujući tome, srećan sam što mogu da kažem da nas je ta ljubav još više ujedinila u prethodnom periodu i da smo pokazali da se sve razlike mogu i moraju prevazići kada je interes naše domovine u pitanju. Zahvalnost dugujem svim predstavnicima dijaspore, udruženjima i pojedincima, ali i poštovaocima Srbije odakle god dolazili, koji su prepoznali naš napor za ujedinjenjem i podržali ga od prvog dana. Naš predsednik Vučić često ističe kako Srbija ne sme da stane a ja znam i da neće sve dok ima takve vredne sinove i kćeri, i toliko odane prijatelje – istakao je Šaulić koji je još od dolaska na funkciju kao glavni prioritet svog mandata istakao povezivanje naših građana.

Samoj akademiji, najvećoj koja je van Srbije održana, prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora među kojima i generalni konzuli Kine, Brazila, Turske i Portugala, velikodostojnici SPC, ambasador RS u Švajcarskoj Goran Bradić, predsednik Privredne komore Švajcarske, najuspešniji privrednici, predstavnici gotovo svih srpskih udruženja u zemlji, kao i brojni građani i prijatelji Srbije.

Detaljnije