Svečano otvaranje biblioteke SPCO u Trstu

23.05.2019.godine

U subotu 23.maja o.g. svečano je otvorena biblioteka Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Trstu.

Pre svečanog otvaranja biblioteke predsednik SPCO sa članovima odbora,uz prisustvo sveštenika, o. Raška Radovića, primio je u zvaničnu posetu generalnog konzula Ivanu Stojiljković sa suprugom.

Tom prilikom predstavljena je istorija ove crkvene opštine osnovane Poveljom carice Marije Terezije od 20.februara 1751.godine, čiji se original nalazi u prostorijama SPCO u Trstu. Već 1756.godine stvorena je zajednička grčko-srpska crkvena opština,a prvi Statut, donet na Skupštini bratstva 1772., odobren je već sledeće godine od carice M.Terezije.

Nakon razdvajanja Srba i Grka, srušen je stari hram, a novi i sada postojeći, posvećen Sv.Spiridonu Čudotvorcu, završen je 1869.godine.

Autonomni po snazi Statuta, koji je pretrpeo minimalne izmene, članovi SPCO i bratstva upravljaju ovom Opštinom i ktitorskim testamentom ,koji su ostavili bogati srpski državljani u Trstu, već 260 godina.

Svečano otvorena biblioteka spada u red najznačajnijih nacionalnih kulturnih institucija van granica R.Srbije sa fondom starim preko dva i po veka i broji preko 7000 jedinica bibliotečke građe. Biblioteka raspolaže veoma vrednim izdanjima starih srpskih knjiga iz 18. i 19. veka , štampanih u Veneciji, Beču, Budimu i Moskvi, kao i značajnim fondom publikacija na stranim jezicima od kojih su najstarija izdanja štampana u 16.veku.

Original Article