Sunak: „Odbećavam da ću odblokirati plan o slanju migranata u Ruandu“

sunak:-„odbecavam-da-cu-odblokirati-plan-o-slanju-migranata-u-ruandu“

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas u Londonu da će učiniti sve što je neophodno da oživi blokirani dogovor o slanju tražilaca azila u Ruandu, čak i ako to znači ignorisanje zakona o ljudskim pravima.

Sunak je obećao da će nastaviti sa realizacijom tog plana koji je uskomešao strasti u vladajućoj Konzervativnoj stranci i ugrozio njegovu lidersku poziciju.

On je rekao da će novi zakon, smišljen tako da poništi presudu britanskog Vrhovnog suda, okončati „vrtešku pravnih izazova“ koji su sprečili Vladu da postupi po sporazumu koji je sklopila sa Ruandom o slanju u tu zemlju migranata koji u Veliku Britaniju stignu preko kanala Lamanš.

Grupe za zaštitu prava izbeglica i pravni stručnjaci oštro su kritikovali plan, koji opisuju kao kršenje britanskih obaveza u oblasti ljudskih prava. Međutim, glavnu političku pretnju za Sunaka predstavljaju oni članovi njegove stranke koji misle da taj plan nije dovoljno oštar.

Situacija je eskalirala sinoć, kada je državni sekretar za imigraciju Robert Dženrik (Jenrick) podneo ostavku, navodeći da vladin zakon „ne ide dovoljno daleko“ i da neće proizvesti dejstvo.

Do sada još niko nije poslat u Ruandu na osnovu postignutog dogovora, koji se suočio sa višestrukim pravnim izazovima. Britanski Vrhovni sud odlučio je prošlog meseca da je dogovor nezakonit jer Ruanda nije bezbedna zemlja za izbeglice.

Plan za imigrante od ključnog je značaja za cilj britanske vlade da migrante kojima nije odobren azil spreči da čamcima preko Lamanša iz Francuske dolaze u Englesku.

Velika Britanija i Ruanda su u aprilu 2022. postigle dogovor, prema kojem će migranti koji pređu Lamanš biti poslati u Ruandu, gde će njihovi zahtevi za azil biti obrađeni. U slučaju usvajanja zahteva, oni bi mogli da ostanu u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada tvrdi da će deportacije obeshrabriti druge migrante da krenu na rizičan put preko Lamanša i da će osujetiti delovanje bandi koje krijumčare ljude.

Kritičari navode da nije ni etično ni izvodljivo slati migrante u zemlju udaljenu 6.400 kilometara, bez šanse da se ikada nastane u Velikoj Britaniji.

Post Views: 141

Originalni tekst