Šumadija u Štutgartu

sumadija-u-stutgartu

D. Jovičić

Prvi stupili na binu: Dečji ansambl Sloge Štutgart

Srpski kulturno-sportski klub Sloga Cufenhauzen iz Štutgarta priredio je proslavu na kojoj je učestvovalo još pet folklornih ansambala. Uz domaćine nastupali su Srpsko humanitarno društvo Morava i Srpski kulturni centar iz Štutgarta, a stigli su i gosti iz okoline, i to folkloraši “Nikole Tesle” iz Frajburga, Sloge iz Manhajma i Srpskog kulturnog centra iz Sindelfingena. Hala u Fojerbahu, predgrađu Štutgarta, bila je dupke puna i tražilo se mesto više. Među gostima su bili i Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu, Mićo Ćetković, šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, i Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Slavuji iz Sindelfingena: Ana Marija Đurić i Sofija Đorić

Pre početku programa Vanja Borić, predsednik Sloge, pozdravio je prisutne i zahvalio svima koji su došli i ulepšali proslavu.

Dobrodošlica: Vanja Borić

– Dragi gosti, dragi prijatelji, u ime svih članova Sloge i svoje lično ime želim vam lepo druženje uz pesmu, igru ,veselje i nova prijateljstva. Zahvalan sam što mi se večeras ukazala privilegija da vam poželim dobrodošlicu kao predsednik, domaćin, kao roditelj čija deca takođe igraju folklor. Pozdravljam vas, srdačno, iskreno i bratski, a drugačije i ne umem. Hvala vam što ste večeras sa nama i što ste spremni za saradnju i druženja – istakao je Borić.

Najmlađi folkloraši SKC Štutgart

A onda je počeo folklorni spektakl. Prvi su se na bini pojavili najmlađi domaćini, dečji ansambl Sloge čiji je umetnički rukovodilac Dejan Ćosić. Mališani su izveli igre iz Šumadije i Pomoravlja koreografa Bogoljuba Potkonjaka. Potom su devojke iz Sindelfingena, Ana Marija Đurić i Sofija Đorić, otpevale pesme “Marijo ćero, Marijo” i “Oro se vije”, a onda je sa koreografijom Zvezdana Đurića pod nazivom “Igre i pesme doline reke Gruže”, pod vođstvom umetničkog rukovodioca Saše Simovića, nastupio dečji folklorni ansambl Srpskog kulturnog centra Sindelfingen. Igre iz Šumadije vole svi, pa su se njima publici u Štutgartu predstavili i folkloraši dečjeg ansambla “Nikola Tesla” iz Frajburga. Umetnički rukovodilac malih folkloraša iz Frajburga je Sanja Marković.

“Graovsko oro” i na bis: Članice prvog ansambla domaćina

“Pogledajte, pogledajte Jovana” je koreografija Marka i Nataše Banjac koju je izveo dečji folklorni ansambl Srpskog kulturnog centra Štutgart, a posle njih dečji folklorni ansambl Sloge iz Manhajma izveo je igre iz Đerdapskog Podunavlja pod nazivom “Manju, manju”. Koreografiju je postavila Slavica Mihailović, a sa decom uvežbala Silvija Mitrović.

“Igre iz krajišta”: SHD Morava

Ponovo su se na bini pojavili folkloraši “Nikole Tesle” iz Frajburga. Ovaj put je pripremni ansambl izveo igre iz okoline Leskovca, pod budnim okom umetničkog rukovodioca Slobodana Markovića.

Pripremni ansambl “Nikole Tesle” iz Frajburga

Prvi ansambl Srpskog humanitarnog društva Morava iz Štutgarta odigrao je koreografiju Ljubomira Vujčina “Igre iz Krajišta”. Umetnički rukovodilac Moravaca je Milica Koškanac.

Sala bila dupke puna

Posle gostiju na scenu su stupili domaćini. Prvi ansambl Sloge iz Štutgarta izveo je splet igara iz Zapadne Srbije, koreografa Dragomira Vukovića Kljača. Ovaj splet je sa folklorašima uigrao umetnički rukovodilac Radoslav – Raša Beguš. Za kraj odigrano je “Graovsko oro – Zaigraj u srcu” Raše Beguša, koje je diglo publiku na noge, pa je prvi ansambl istu koreografiju, na zahtev svih u sali, odigrao još jednom na bis.

Mališani Sloge iz Manhajma

Posle nastupa folklornih ansambala nastavljeno je veselje uz Ksenon bend.

Oduševljeni: Snežana Cvetanović sa suprugom

Igralo se srcem

Među onima koji su bili u publici i uživali u nastupima svih društava našla se i Snežana Cvetanović, nekadašnji umetnički rukovodilac brojnih folklornih ansambala od Manhajma, Hajdelberga do Frankfurta. Ona je sa suprugom upravo iz metropole na Majni došla na ovu proslavu i nije krila zadovoljstvo onim što je videla.

Koreograf i bubnjar: Radoslav – Raša Beguš

– Posle duže pauze svi su uživali u igri i pesmi folkloraša, a šarenilo nošnji bilo je lek za dušu. Igralo se srcem, nije bilo bitno da li je pala marama, pojas ili opanak, igralo se dalje, niko nije obraćao pažnju na to. Brojni igrači na bini pokazali su da naši klubovi ne moraju da brinu za budućnost – rekla je za “Vesti” Snežana.

U klubu dve decenije: Tomislav Sofranić (u sredini)

Borba za Srpstvo

Tomislav Sofranić, nekadašnji višegodišnji predsednik Sloge iz Štutgarta, ponosan je na rad svog kluba i svih drugih društava koja, kako je rekao, učestvuju u borbi za opstanak udruženja i uče naša mlada pokoljenja srpskoj tradiciji i kulturi.

– Naš klub Sloga, koji postoji od 1979. godine, izgradio je dobre temelje, opstaje i posle pandemije. Mnoge generacije su prošle kroz Slogu i tako je i sad. Zato mi je drago kad je sala puna, kad su tu mladi treće generacije, pa mi stariji, ali i oni još stariji koji su radili pre nas. Svi smo tu na istom putu borbe za naše Srpstvo i dokazivanje ko smo, šta smo i šta sve znamo i umemo. Pored naših članova najbitniji stub je saradnja sa drugim udruženjima u okruženju jer sami ništa ne bismo uspeli. Zato samo napred i sve čestitke, a ja sam uvek tu da pomognem i našem i svim drugim klubovima – ističe Sofranić.

Goran Đukić, Milica Savković, Saša Ivanović i Silvija Mitrović

Dogovor o Dečjoj smotri

Prilikom gostovanja na proslavi Sloge u Štutgartu uprava manhajmske Sloge iskoristila je priliku da se sastane sa Sašom Ivanovićem, predsednikom Saveza srpskih udruženja Nemačke. Tema razgovora bila je organizacija Dečje savezne smotre srpskih folklora Nemačke koja je zakazana za 25. februar 2023. U organizaciji SSUN domaćin Smotre je Srpsko kulturno društvo Sloga iz Manhajma, priredba će biti održana u Rajlingenu, nedaleko od Manhajma, na adresi Fritz Mannherz Mehrznjeckhalle, Njilhelmstr. 43/2, 68799 Reilingen.

Detaljnije