Štrajk paralisao Francusku i Pariz. U Parizu rekordne gužve na putevima

Veliki i najavljivani štrajk SNCF-a (železnica) u Francuskoj je počeo danas i trajaće do kraja juna. Pogođena je cela Francuska ali posebno su pogođeni Pariz i okolina.

33,9% radnika je u štrajku od čega je 77% mašinovođa. Oni traže bolje uslove rada i anticipiran odlazak u penziju. Prosečna plata zaposlenog u železnici je nešto iznad 3000€.

Oglasio se i premijer Francuske Eduard Filip, koji je rekao da je štrajkačima bolje bilo da se vrate na posao i da misle na sve njihove korisnike koji zbog njih ne mogu da odu na posao a imaju još teže uslove rada. Štrajkači su istrajni u realizovanju svojih namera kako kažu.

U Parozu i okolini RER A funkcioniše normalno sem na deonici između Cergy i Poissy gde funkcioniše 50% vozova.

Kod RER B je mqlo drugačija situacija. Između Gare du Nord i Aéroport Charles de Gaulle / Mitry-Claye saobraća se samo jedna trećina vozova. Dok za vreme špica između mesta Saint-Rémy-lès-Chevreuse / Robinson et Gare du Nord u funkciji je 66% vozova. Van špica se saobraćaju normalno.

Najviše su pogođeni RER C i D. RER C funkcioniše samo sa 20% vozova. Znači ide jedan od pet vozova. Na stanicama Pontoise, Saint-Quentin i Versailles uopšte i ne staju. RER D samo 25% vozova funkcionišu.

RER E tu funkcioniše samo jedan od tri voza, što znači 33% od ukupnog broja.

Štrajk železnice je uslovio i velike gužve na putevima Pariza i okoline. Jutros su one dostigle brojku od 438km gužvi.

Na slici ispod imate obeleženo dane štrajka u naredna tri meseca.


Original Article