Stogodišnjica konzulata Srbije u Montrealu

Na inicijativu Ambasade Srbije u Kanadi u Montrealu je svečano otkrivena spomen- ploča koja podseća da je Kraljevina Srbija, 1918. godine, još u ratnim uslovima, u provinciji Kvebek otvorila počasni konzulat i Antu V. Seferovića postavila za prvog konzula.

Gradonačelnica Montreala Valeri Plant pozdravila je ambasadore Srbije Mihaila Papazoglua i BIH Srđana Lalića, predstavnike diplomatskog kora i srpske zajednice okupljene na svečanosti.

Mihailo Papazoglu, Ambasador Srbije, u svom govoru je podsetio da su Srbija i Kanada bile zemlje saveznici u oba svetska rata i da su nedavno obeležile 75. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Govorio je i o značajnoj kulturnoj i akademskoj razmeni i velikom doprinosu srpskog iseljeništva u Kanadi. Po procenama u Ontariju živi oko 150 hiljada ljudi našeg porekla a u Montrealu oko pet hiljada.

Aktuelni počasni konzul Srbije u Montrealu Marina Gavanski Zisis, beogradski student i slikarka, priredila je, povodom otkrivanja spomen- ploče, izložbu pod naslovom „Zlatni Srbi” sa portretima pesnika, slikara, Tesle, Pupina, kneginje Milice i Novaka Đokovića.

Marina Gavanski Zisis naslikala je i portret gradonačelnice Valeri Plant i uručila joj poklon tokom svečanosti.

Original Article