Stogodišnjica konzulata Srbije u Montrealu

Na inicijativu Ambasade Srbije u Kanadi u Montrealu je svečano otkrivena spomen- ploča koja podseća da je Kraljevina Srbija, 1918. godine, još u ratnim uslovima, u provinciji Kvebek otvorila počasni konzulat i Antu V. Seferovića postavila za prvog konzula.

Gradonačelnica Montreala Valeri Plant pozdravila je ambasadore Srbije Mihaila Papazoglua i BIH Srđana Lalića, predstavnike diplomatskog kora i srpske zajednice okupljene na svečanosti.

Mihailo Papazoglu, Ambasador Srbije, u svom govoru je podsetio da su Srbija i Kanada bile zemlje saveznici u oba svetska rata i da su nedavno obeležile 75. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Govorio je i o značajnoj kulturnoj i akademskoj razmeni i velikom doprinosu srpskog iseljeništva u Kanadi. Po procenama u Ontariju živi oko 150 hiljada ljudi našeg porekla a u Montrealu oko pet hiljada.

Aktuelni počasni konzul Srbije u Montrealu Marina Gavanski Zisis, beogradski student i slikarka, priredila je, povodom otkrivanja spomen- ploče, izložbu pod naslovom „Zlatni Srbi” sa portretima pesnika, slikara, Tesle, Pupina, kneginje Milice i Novaka Đokovića.

Marina Gavanski Zisis naslikala je i portret gradonačelnice Valeri Plant i uručila joj poklon tokom svečanosti.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.