Stihovima kroz maticu

by dijaspora

Pesnički karavan kulture – korenima u pohode Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta nastavlja tradicionalna putovanja kroz maticu i ove godine je krenuo u istočnu Srbiju. Prva stanica karavana, čiji su učesnici Ljubiša Simić, Slavica Mastikosa, Radmila Panzalović, Zlata Ikanović, Miloš Milojević, Jovana i Jelena Panzalović, članovi Sedmice i pevačica Madam Piano, bilo je Veliko Gradište, grad na obali Dunava.

Kulturni karavan je dočekala Milena Dimitrijević, direktorka Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Velikom Gradištu. Posle srdačnog dočeka u biblioteci, učesnici su posetili Gimnaziju “Miloje Vasić”, a direktorka gimnazije Vesna Novkovićeva je karavandžijama poklonila monografiju povodom 140 godine postojanja škole.

– Ovo je jedina srednja škola u gradu i postoji od 1879. godine. Mi smo iškolovali gotovo sve najznačajnije ljude Velikog Gradišsta. Oni su sada profesori u školi, lekari, direktori različitih ustanova. Inače, odbojka je tradicionalan i popularan sport u Gradištu, pa i naši đaci, koji su osnova gradskog odbojkaškog kluba, u okviru takmičenja školskih ekipa bili su treći u svetu – pohvalila nam se direktorka Novković.

Prijem kod predsednika opštine Veliko Gradište

Posle gimnazije usledila je poseta zgradi opštine Veliko Gradište, istorijskom objektu u kome se još krajem 19. veka nalazila zgrada sreskog načelstva. Tu ih je dočekao Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište koji im je u znak dobrodošlice uručio prigodne poklone, a Ljubiši Simiću, predsedniku Sedmice za početak saradnje poklonio je flašu rakije, specijalitet ovog kraja.

U biblioteci “Vuk Karadžić” su učesnici Karavana kulture priredili celovečernji program.

– Slavica Mastikosa i ja smo predstavili monografiju koju smo objavili povodom našeg jubileja 25 godina postojanja UP Sedmica. U nastavku pesničkog dela večeri svoje stihove su govorili Miloš Milojević, Zlata Ikanović, Radmila Panzalović kao i gosti, predstavnici Srba iz Rumunije, pesnici Miladin Simonović i Predrag Despotović iz Belobreške, mesta na levoj obali Dunava. Muzički deo programa obogatila je Madam Piano koja se ponesena duhom poezije prvi put u javnosti predstavila kao pesnikinja čitajući stihove svojih pesama od kojih su nastali njeni najveći muzički hitovi – kaže za “Vesti” Ljubiša Simić.

Razmenili monografije: Slavica Mastikosa, Vesna Novković i Ljubiša Simić

Milena Dimitrijević, direktor Narodne biblioteke u Velikom Gradištu i domaćin Karavana kulture-korenima u pohode kaže da je ovo početak saradnje sa UP Sedmica.

– Izuzetno mi je drago što je Karavan kulture večeras kod nas. Biblioteka je najstarija institucija kulture u našoj opštini i radujemo se što smo domaćini takvoj manifestaciji. Mi već dobro sarađujemo sa Savezom Srba u Rumuniji i znamo šta znači borba za jezik, kulturu, književnost u stranoj zemlji, tako da mi je drago da tu vezu sada nastavljamo sa Udruženjem pisaca Sedmica iz Frankfurta. Ovo je početak naše saradnje i verujem u njenu dugovečnost.

Za početak saradnje: Dragan Milić i Ljubiša Simić

Među onima koji su pratili program bile su i Jelena Ivanović, Danica Đurđević i Aleksandra Dimitrijević.

– Fantastično poetsko-muzičko veče. Svidela mi se pesma “Tamo, vamo”, Ljubiše Simića, stihovi Slavice Mastikose su stvarno divni, a najlepši utisak je ostavio na mene predivan glas Madam Piano. Takođe su naše komšije iz Rumunije imale divne pesme. Toliko je bilo lepo da mi je vreme jednostavno proletelo – kaže Danica Đurđević, profesor književnosti iz Velikog Gradišta.

Rašin legat

Milena Dimitrijević

– Najstariji podatak o biblioteci koji imamo je članak iz “Serbskih narodnih novina” od 1848. godine koji je objavljen u Pešti gde piše da Veliko Gradište ima čitaonicu. U našoj biblioteci imamo legat Raše Perića, koji je najplodniji zavičajni stvaralac i pesnik, inače veliki poklonik kulture. Legat se sastoji od nekoliko stotina knjiga, njegovih ili iz kućne biblioteke i njegovih ličnih predmeta, kao što su naočare, olovke, zahvalnice i povelje koje je dobijao kao pesnik, knjige koje su njemu poklanjali drugi poznati književnici sa posvetom – rekla nam je Milena Dimitrijević.

Susret šampionki

Srele se posle 16 godina: Madam Piano i Tatjana Petrović

Poetskom događaju prisutvovala je i Tatjana Petrović, naša sportska legenda i svetska šampionka u karateu, koja je vlasnik karate kampa Nipon u Velikom Gradištu. Na ovo veče doveli su je ljubavi prema poeziji, ali i želja da ponovo sretne Madam Piano.

– Posle 16 godina ponovo smo se srele Madam Piano i ja. Novembra 2006. godine, na otvaranju međunarodnog ekipnog ženskog karate takmičenja, Madam Piano je ušla u istoriju Srbije jer je tada prvi put zvanično uživo pevala himnu “Bože pravde”. Sada sam je pozvala da bude naš gost na otvaranju tog takmičenja koje u decembru organizuje klub Nipon – rekla je Tatjana Petrović, nosilac crnog pojasa šesti dan u karateu, prvakinja države u karateu 27 puta, petostruka šampionka Balkana, dvostruka Evropska šampionka i svetska šampionka, a nosilac je i šampionske titule Amerike, Mediterana i Japana.

Ojačana saradnja

Srbi iz Rumunije: Predrag Despotović i Miladin Simonović

Gosti iz susedne Rumunije, Predrag Despotović i Miladin Simonović:

– Došli smo kod prvih komšija preko Dunava na ovo predivno poetsko veče. Prijatelji UP Sedmica su gosti na tradicionalnim Danima preobraženja koji se održavaju kod manastira Bazjas i u okviru te saradnje smo večeras pozvani da učestvujemo u poetskom programu. Sa Narodnom bibliotekom u Velikom Gradištu imamo redovne kontakte, pa je ovo još jedan susret kojim se još više učvršćuje naša saradnja, rekao nam je Miladin Simonović.

Posetili tvrđavu Ram

Ilija Jacanović sa gostima

Tokom obilaska gradskih znamenitosti učesnici Karavana kulture posetili su tvrđavu Ram koja potiče iz vremena Kelta, dok su boravili na ovim prostorima. Znamenita Ramska tvrđava je svoj najveći značaj imala u vreme Otomanske imperije, a nedavno je obnovljena.

Kroz istoriju tvrđave karavandžije je vodio Ilija Jacanović. Kratkom pauzu napravili su na Srebrnom jezeru, turističkom mestu koje je prethodnih godina postalo omiljena destinacija za odmor ne samo turistima iz Srbije već i našim ljudima iz dijaspore, završen je obilazak znamenitosti opštine Veliko Gradište.

Чланак Stihovima kroz maticu се појављује прво на Vesti online.

Related Posts