Stare sportske discipline veoma popularne u Borovu

Takmičenje na sportskim terenima „Ozren“ u delu Borova poznatom kao Savulja jedno je od najmasovnijih manifestacija, kako po broju učesnika, tako i posetilaca. Bili su ovo deveti susreti na kojima se takmičenje odvijalo u osam disciplina, a na kojima se okupilo oko četiri stotine takmičara i posetilaca. Muškarci, žene i deca nadmetali su se u starim sportskim igrama kao što su balote, bacanje kamena s ramena, navlačenje štapa, navlačenje konopa, fudbal, skok u dalj iz mesta, nošenje jajeta u kašici i skakanje u vreći.

Sve prisutne pozdravio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, a „Sportske susrete“ je svečano otvorio predsednik Zajedničkog veća opština i predsednik opštinskog Veća u Borovu Srđan Jeremić.

– Sve naše srpske institucije u Republici Hrvatskoj izdvajaju određena finansijska sredstva kako bi uspeli da kreiramo ovakve manifestacije. One su bitne kroz dva segmenta, prvi je da kroz njih održavamo naš nacionalni identitet, kroz folklor i očuvanje kulturne autonomije. Drugi veoma važan aspekt je povezivanje i druženje našeg naroda, stvaranje homogenizacije, jer samo jedinstveni možemo da ostvarimo interese za koje se borimo – izjavio je Jeremić.

Organizator Sportskih susreta je Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine koje je osnovano 2009. godine, a danas okuplja oko tri stotine članova te redovno organizuje ovu popularnu manifestaciju.

– Ovde su došli gosti iz Republike Srbije, Republike Srpske i okolnih mesta i veoma smo srećni zbog velikog odaziva, svake godine postavljamo sve veći šator. Naši preci su na ovo područje došli pre 65 godina, a mi smo odlučili da negujemo tradiciju našeg zavičaja, da se ne zaboravi odakle smo i da mladi naraštaji, naša unučad, znaju gde su im koreni. Nastavićemo s ovakvim manifestacijama i idućih godina – poručio je predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

Ozren tekst

Na ozrensko-posavskom višeboju prvo mesto u bacanju kamena s ramena osvojio je Siniša Grabovac iz Srpskog sportskog udruženja “Prijatelji” iz Broda u Republici Srpskoj, s rezultatom od 6,92 metra, dok je njegov kolega Dejan Mitrić najuspešniji bio u navlačenju štapa.

– Mislim da je najviše presudila snaga, tehnika je isto bitna, ali snaga na prvom mestu. Normalno, mojih 135 kilograma su prednost. Inače se ne takmičim u ovoj disciplini nego u navlačenju konopa, jer mi u Brodu imamo Sokolske igre koje su ovakvog karaktera. Uvek su najzanimljivije discipline povlačenje štapa i konopa. Najveći značaj ovakvih manifestacija je druženje, posebno u ovim krajevima gde su Srbi manjina. Važno je da naša deca posle nas nastave da se druže – rekao je Mitrić.

Pobednik u disciplini skok u dalj s mesta bio je Milan Rakić iz Borova čiji je rezultat od 258 centimetara bio najbolji na ovogodišnjim Sportskim susretima.

– Igram fudbal, fizički sam spreman i nisam imao potrebu da se nešto posebno pripremam. Redovno učestvujem na ovim sportskim susretima, član sam ZUSOP-a i mislim da je ovo jedna pozitivna . Drago mi je što se okupio ovako veliki broj ljudi i što nas je lepo vreme poslužilo da se sve do kraja održi – rekao je Rakić.

Ozren skok u dalj

Dve discipline bile su namenjene deci. Više od 50 mališana takmičilo se u trčanju u vreći i nošenju jajeta u kašici. Trčeći u vreći najbrže je do cilja stigao Đorđe Marković iz Broda, a u disciplini nošenje jajeta u kašici najuspešnija je bila Vanja Nikić iz Borova. U konkurenciji žena s jajetom u kašici prva je do cilja stigla Dana Macut iz Vukovara.

Ekipa ZUSOP-a je u navlačenju konopa savladala Srpsko sportsko udruženje „Prijatelji“ iz Broda, a odigrana je i prijateljska fudbalska utakmica, u kojoj su domaćini pobedili Negoslavce. Balota ili boćanje veoma je popularna igra među penzionerima, koji veoma često na terenima „Ozren“ provode svoje slobodno vreme. Najbolji balotaši na ovogodišnjim sportskim susretima bili su Radomir Nikolić i Milan Petrović iz Borova.

– Za nas, pogotovo penzionere, jako dobra stvar je što su nam napravili pravo igralište. Jedino se tu i zabavljamo, a ja igram svaki dan. Ovo mi je već četvrta pobeda sa raznim igračima. Šteta je jedino što nam društvo odlazi, oni stariji odustaju zbog godina, a mlađi iseljavaju. Ovi susreti su nešto jako lepo, hvala našem udruženju i opštini što nam jednom godišnje omogući da se ovako družimo – rekao nam je sedamdesettrogodišnji Radomir Nikolić.

U programu Sportskih susreta, sem takmičarskog dela, ove je godine organizovan i bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi „Branislav Nušić“ Borovo, „Bekrija“ Negoslavci, „Sveti Sava“ Šid, „Duško Trifunović“ Brod, Ženska lička pevačka grupa i Muška krajiška pevačka grupa KUD-a „Prigrevica“, Folklorna sekcija ZUSOP-a i Pevačka grupa „Naši koreni“ Borovo.Deveti sportski susreti održani su zahvaljujući podršci opštine Borovo, Saveta za nacionalne manjine RH, Zajedničkog veća opština i Samostalne demokratske srpske stranke.

The post Stare sportske discipline veoma popularne u Borovu appeared first on srbi hr.

Original Article