Srpsko hrišćansko nasleđe Amerike

Srpsko hrišćansko nasleđe Amerike je monografija na 1000 strana, u punom koloru, u tvrdom povezu, sa preko 900 kolor reprodukcija najznačajnijih istorijskih ličnosti, crkava, manastira, fresaka, ikona i drugih umetničkih i istorijskih predmeta. Sadrži tekstove istaknutih istoričara, teologa, umetnika i drugih pisaca.

U naučnom, kulturnom, umetničkom i istorijskom pogledu, uz obilje nepobitnih istorijskih činjenica i bogati ilustrativni materijal, ova monografija dokumentuje istorijski i duhovni identitet srpskog naroda u Americi i služi kao znamenje svima nama i svim budućim generacijama Srba i Srpkinja da, uprkos svim istorijskim iskušenjima, osiguraju trajanje svog nasleđa.

Na osnovu raspoloživog materijala iz arhivske građe prikazan je život i rad srpskih pravoslavnih eparhija, crkveno-školskih opština, parohija o drugih organizacija u Americi i Kanadi.

Naši iseljenici u Americi i Kanadi sačuvali su hrišćansku veru i svest da pripadaju srpskom narodu zahvaljujući svojoj Crkvi. Osnivanjem parohija na najlepši način su ovenčali saborno stremljenje naših predaka doseljenih u Novi svet. Osećali su i znali da odanost Crkvi i neposustala borba za izgrađivanje zajednice i ugrađivanje u njen organizam daleko nadmašuje lične interese i aspiracije.

Srbi su podizali crkve i škole, pokretali mesečne listove, organizovali horove i ženske dobrotvorne organizacije, otvarali svoja groblja i sejali svoje kosti na prostranstvima Amerike i Kanade.

Posebnu vrednost knjige The Serbian Christian Heritage of America čini njena dobra kompozicija prilagođena standardima zapadne, prvenstveno anglosaksonske publike, čime je predstavljeno živo svedočanstvo o istrajnom nastojanju Srpske prvoslavne crkve da stvori izuzetnu duhovnu i materijalnu kulturu i sačuva hrišćansko nasleđe Amerike.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.