Srpski Zvukovez u Francuskoj

Udruženje „Art et la vie“, uz podršku ambasade Republike Srbije i u saradnji sa Savezom Srba Francuske, crkvom Svetog Save, Kulturnim centrom Srbije i srpskim prosvetnim radnicima u Parizu, uspešno je realizovalo projekat „Zvukovez“ kroz tri koncerta i jednu radionicu sa decom. 

Prvi od tri koncertna nastupa, održan je 17. novembra 2017. godine, u crkvi iz 12. veka Sen-Beat, u gradu Eponu, uz prisustvo gradonačelnika Gija Milera, Romea Miloševića, predsednika Saveza Srba Francuske, Nine Veličković, generalnog konzula srpske ambasade u Parizu i vice-konzula Srđana Nastasijevića. Gospodin Miler je iskazao naročitu zahvalnost srpskim umetnicima na prikazu srpske kulture u njegovom gradu, poznatom po velikom broju srpskih iseljenika i koji je jedan od svetlih primera prijateljskih odnosa naše dve zemlje.

Sledeći nastup održan je 18. novembra u svečanoj sali srpske crkve Sveti Sava. Uz blagoslov protojereja Nikole Škrbića i uz prisustvo kako srpske, tako i francuske publike, održan je celovečernji koncert sa posebnim osvrtom na stvaralaštvo srpskih autora. Topao prijem publike nije izostao, naročito na taktove poznatih numera kao što su „Nebeski puk“ i „Ovo je Srbija“.

Dana 19. novembra, nakon bogosluženja u crkvi Svetog Save, održana je radionica sa talentovanom decom koja se bave pevanjem i pozorišnom umetnošću. Na veoma živu dečju radoznalost odgovarali su sopran Tanja Andrijić i bas Nikola Jevtić, koji su sa mališanima srpske dopunske škole (učiteljice Blaženke Trivunčić) i škole „Sveti Sava“ (učiteljice Ljubice Burgić i nastavnika muzike Vojina Jagličića) zapevali srpske pesme.

Finale projekta „Zvukovez“ odigralo se 20. novembra u prepunoj sali Kulturnog centra Srbije u Parizu. Četvrto i poslednje predstavljanje pariskoj publici naišlo je veliko oduševljenje slušališta, izvodivši umetnike više puta na bis. Kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, čijim je delima koncert bio u dobrom delu posvećen, doživeo je ovacije od publike sačinjene od srpskih i francuskih posetilaca, predstavnika ambasade, dijaspore, medija.

Projekat „Zvukovez“ podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.