SRPSKI PARLAMENTARNI IZBORI U DIJASPORI TRAJALI DVA DANA

IZ NOćNE SMENE NA BIRALIŠTA

• Glasanje nije obavljeno u Kuvajtu i Siriji zbog malog broja prijavljenih birača

Izbori za poslanike Skupštine Srbije juče i prekjuče su održani u 38 zemalja širom sveta, na 77 biračkih mesta. To pravo moglo je da ostvari 51.211 državljana Srbije, upisanih u posebnu evidenciju birača u inostranstvu, što je za oko 40 odsto više nego na prošlim izborima.
Zbog vremenske razlike, izbori u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Portugalu održani su prekjuče, 10. maja. Glasanje nije obavljeno u Kuvajtu i Siriji zbog malog broja prijavljenih birača, ali se prvi put glasalo na biračkom mestu u Kataru, gde Srbija nema diplomatsko predstavništvo.
Najveći broj biračkih mesta bio je u Crnoj Gori – sedam, u SAD i Nemačkoj po šest, u Švajcarskoj i Italiji i Kanadi po četiri, Hrvatskoj tri, a u ostalim zemljama po jedno ili dva mesta. Da je našim ljudima u rasejanju stalo da se i njihov glas čuje u otadžbini, govori podatak da su mnogi na birališta stigli i po dva sata pre otvaranja, a neki čak direktno sa dežurstava u noćnoj smeni.

Prema predračunu Ministarstva inostranih poslova, troškovi za sprovođenje izbora u inostranstvu iznose 15.560.240 dinara, što je za oko 1,5 miliona dinara više nego za predsedničke izbore, zbog većeg broja biračkih mesta.

M. P.

DEčAK NADGLEDA IZBORE U LONDONU

TEO ZA KUTIJOM

Za regularnost parlamentarnih izbora u ambasadi Srbije u Londonu brinuo Teo Hasečić (isto zaduženje imao je i na predsedničkim izborima), koji je – bez obzira na to što još nema pune dve godine – očigledno ozbiljno shvatio svoje zaduženje. Mališan, inače kumče srpskog šefa diplomatije, za svaki slučaj osveženje je poneo od kuće.

NA SVIM BIRAčKIM MESTIMA U AUSTRIJI DOBAR ODZIV

PRVI GLASAO ŽIVKO STEVANOVIć

Biračka mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Austriji otvorena su tačno u 7 časova.
Na biračkom mestu broj jedan u Beču, odmah po otvaranju glasao je Živko Stevanović.
– Došao sam ovako rano ovog puta jer kasnije imam obaveze. Inače sam do sada glasao na svim izborima, a ovo je prvi put da to uradim prvi, rekao je Stevanović u izjavi za „Vesti“. Stevanović je rodom iz Golubinja kod Donjeg Milanovca, živi u Beču 1971. godine i kaže da se nada da će posle ovih izbora Srbija stati na noge i krenuti prema svetu.
Izbore na biračkom mestu u Beču pratilo je četrdesetak članova i zamenika članova biračkog odbora. U Austriji, na izborima za novi saziv Skupštine Srbije, pravo glasa imalo je 3.964 glasača, što je za oko 700 više nego na prošlim predsedničkim izborima.
U Gracu je pravo glasa imalo 264 birača (za 14 više), a u Salcburgu oko 637, što je za oko 200 više nego na prošlim izborima.

A. BOŠKOVIć

U ŠVEDSKOJ BOLJI ODZIV NEGO NA RANIJIM IZBORIMA

MALME ISPRED STOKHOLMA

U Švedskoj su naši građani mogli da glasaju na dva mesta. U ambasadi u Stokholmu i u konzulatu u Malmeu.
U Malmeu smo dobili podatke od člana izborne komisije Miodraga Miletića.
Do 13 sati izašlo je 140 od ukupno 555 prijavljenih. Odziv je znatno bolji nego na predsedničkim izborima kada je na ovom glasačkom mestu bilo prijavljeno 409 osoba.
Po rečima predsednika izborne komisije, u Stokholmu je ukupno upisano 682 glasača. Izlaznost je dobra i nije bilo nikakvih incidenata. Na prošlim izborima bilo je prijavljeno 498 glasača tako da je odziv ovog puta bolji.
Ukupno je prijavljeno 1.237 glasača u celoj Švedskoj.

REDOVI ISPRED KONZULATA U MINHENU

SPISKOVI SA GREŠKAMA

U Minhenu, gde je na birački spisak upisano 1.834 građana Srbije iz Bavarske, do 14 časova glasalo je 362 (19,73 odsto) birača, a prava gužva počela je tek posle 10 časova kada se u redu čekalo na ulazak u salu za glasanje.
– Mi smo poslali 1.100 poziva na adrese naših državljana u Bavarskoj za ove izbore. Imali smo nekoliko slučajeva da dođu da glasaju građani koji nisu dobili poziv jer nemamo njihovu potpunu adresu. Dogodilo se i da su neki građani dobili poziv, ali ih nije bilo na biračkom spisku, što je previd napravljen u našoj službi. Imali smo takođe nekoliko građana kojih nije bilo na biračkom spisku, ali su popunili prijavu za neke sledeće izbore – kaže Stana Končarević, predsednica Biračkog odbora.
Pored šestočlanog sastava Biračkog odbora u proširenom sastavu su još 24 člana proširenog Biračkog odbora koje su poslale izborne liste i koalicije u Minhen.
Miloranka i Miodrag Miletić iz Minhena dobili su poziv za glasanje, ali ih nije bilo na biračkom spisku.
– Za mene je to neodgovorno, bez obzira na to ko nam je poslao poziv i kako je došlo do greške. Želeli smo da glasamo, ali ne možemo. Naša dva glasa ne odlučuju mnogo, ipak hteli smo da učestvujemo na ovim izborima, ali, eto, nije moglo – pomalo razočarano govore Miletići.
Jasna i Zoran Stevanović iz Minhena predali su prijavu za ove izbore, ali ih nema na biračkom spisku. Konzul Stana Končarević im je objasnila da je njihova prijava stigla posle određenog roka 20. aprila.

MIKI MILENKOVIć IZ OFENBAHA U FRANKFURT DOPUTOVAO PRE SVIH

PORANIO NA ROđENDAN

U 7 časova, na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu, prvi su glasali Milorad – Miki Milenković, Biserka đurišić i Slobodan Gatić. To je bila „najbrža“ trojka koja je i na prošlim izborima glasala u istom ovom redosledu. Miki Milenković, slikar, pesnik i penzioner iz Ofenbaha bio je pred konzulatom već u 5.30. <đŽ>eleo je, kaže, da obavezno bude prvi jer mu je danas rođendan. U 6.30, sa dežurstva iz bolnica u Švalbahu i Bad Sodenu, pred konzulat su stigli medicinski radnici Biserka đurišić i Slobodan Gatić. To su bili prvi glasači i tako je na biračkom mestu u Frankfurtu počela izborna trka za 250 mesta u Skupštini Srbije.
Od predsednice izborne komisije, konzulice Zorice Mladenović, saznajemo da se na biračkom spisku ovog konzulata nalaze 2.324 glasača. Na prošlim izborima je na spisku bilo 1.604 birača, tako da se ovoga puta na biračkom spisku nalazi 721 novoprijavljeni glasač. Do 13 sati u Frankfurtu je na biralište izašlo 420 birača (18 odsto)

IZBORE U AMERICI NADGLEDALI PREDSTAVNICI SVIH PARTIJA

POSMATRAč NA DESET GLASAčA

Izbore u Americi ovoga puta najviše je obeležio broj ljudi koji su činili proširenu biračku komisiju, a pristiglih iz Srbije, iz skoro svih partija koje su učestvovale na izborima. Tako se broj „posmatrača’ ovoga puta značajno povećao u odnosu na broj birača na prethodnim izborima. U čikagu je glasalo 262 (prijavljeno 749), u ambasadi u Vašingtonu je glasalo 190 glasača, u NJujorku 178, u Bostonu oko 100. A na svakom glasačkom mestu bilo je više od 20 posmatrača iz Srbije, iz svih stranaka koje su učestvovale na ovim izborima, osim iz DSS-a i SRS-a. U čikagu je predstavnik DS-a bio iz čikaga, a ostalih 24 predstavnika političkih partija je doputovalo iz Srbije, na još jedno prigodno turističko putovanje.
Opšti je utisak da je bilo 10 na jednog (10 glasača na jednog predstavnika partija).