Srpski dan na Nijagari

Na proslavu 71. Srpskog dana i stogodišnjicu Srpske narodne odbrane u Kanadi došlo je nekoliko hiljada naših zemljaka, ali bilo je i gostiju iz dalekog Los Anđelesa – stigao je folklorni ansambl Kalemegdan, a 25 igrača pratilo je i dvadesetak roditelja. Bili su toplo pozdravljeni od okupljenog naroda baš kao i domaći ansambl Studenica i velika kulturno umetnička društva iz Toronta – Oplenac i Akademija Srpske Narodne igre Bata Marčetić, javlja naš dopisnik iz Kanade Branka Dikanović Trbojević.

Bilo je i svečano. Na bini su, uz domaćine i organizatore ovih dana, Deniz Mirović-Mateik, predsednicu Crkveno školske opštine Sv. Đorđa i Sv. Arhangela Mihajla i predsednika SNO, Aleksandra Pantelića, bili i gradonačelnik Nijagarinih vodopada Džim Diodati, federalni poslanik iz Nijagare Rob Nikolson, a državu Srbiju predstavljali su ambasador Mihajlo Papazoglu i konzul Spasoje Milićević.

Govornici su isticali doprinos srpske zajednice u izgradnji Nijagarinih vodopada, ali je pod sto godina starom zastavom bilo i podsećanja na istoriju SNO. Ova organizacija osnovana je u leto 1916. godine dok je u Evropi besneo Prvi svetski rat, a imala je dva zadatka – nacionalni i humanitarni.

Organizovali su dobrovoljce za Solunski front i slali novčanu pomoć srpskom Crvenom krstu. Naši iseljenici su od 1916. do 1920. godine prikupili više od osam hiljada dolara i slali božićne poklone vojsci na Solunskom frontu i pomoć za ratnu siročad. Reč je o značajnoj sumi jer je, u to doba, dnevnica u Kanadi bila dva dolara. Organizacija je tokom tog rata štitila i zemljake rođene na teritoriji Austro-Ugarske monarhije. Svi naši Banijci, Ličani, Hercegovci, Kordunaši … sa pasošem zemlje sa kojom je Kanada bila u ratu, morali su da se registruju svakog meseca a neki su se našli u logorima o čemu svedoči ploča na ulazu u crkvu Sv. Đorđa. Draga Dragašević, koja je vodila program ove proslave, i koja je prepevala srpsku himnu na engleski jezik radi kanadskih prijatelja, s ponosom nam je pokazala tu ploču. SNO je pokrenuo i prvi srpski list u Kanadi.

„U vreme kada nije bilo ni radija ni televizije svaki broj Glasa kanadskih Srba iščekivan je sa nestrpljenjem. Naši ljudi radili su po šumama, u rudnicima, na farmama… a „Glas“je donosio vesti sa ratišta i veličao srpsku vojsku. Nosio sam sto godina staru zastavu i u Beograd . I tamo je naša relikvija dočekana sa velikim oduševljenjem“, kaže predsednik SNO Aleksandar Pantelić.

Na čelu SNO godinama je bio Bora Dragašević, danas počasni predsednik, za čijeg su mandata pokrenuti Teslini dani, dok se Pantelić izborio za podizanje spomenika i uređenje parka.

Na Nijagarinim vodopadima u nekim familijama stasava četvrta i peta generacija, a i sam predsednik SNO decenijama živi u ovoj zemlji. Rođeni Valjevac, on i registracijom na svojim kolima pokazuje odakle je.

Jezik, pesmu i kolo znaju svi.