Српске школе “Просвјете“ у Аустрији славе деценију постојања

Српске-школе-“Просвјете“-у-Аустрији-славе-деценију-постојања

уторак, 03.10.2023,  12:14 -> 21:27

Извор: Танјуг, РТС

Српске школе “Просвјете“ у Аустрији славе деценију постојања

Свечана академија поводом 10 година постојања српских допунских школа Просвјете у Аустрији одржана је у Бечу, уз културно-уметнички програм и присуство српских ђака.

Химном „Боже правде“ у извођењу Јелене Крстић и наступом Малог хора Просвјете, у бечкој Алберт хали, започела је свечаност поводом Просвјетиног јубилеја – 10 година постојања Просвјетине Мреже допунских школа српског језика у Аустрији.

Уваженим гостима се најпре обратио председник Друштва Марко Сарић и изасланик владике Андреја отац Петар Панић.

„Срби у Аустрији, који чине једну од најбројнијих мањинских заједница у овој земљи, поштују Аустрију, али не заборављају ко су и одакле су. Они воле Србију, њену историју, културу и језик. Улога српских допунских школа у очувању тих вредности је веома ваззна јер деца уче о језику и култури, али и упознају другаре и другарице са којима могу да разговарају на српском језику“, рекао је почасни гост академије, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Управа је у протекле три године финансирала рад и отварање српских школа у Аустрији са 7.750.000 динара, донирала 10.000 уџбеника и лектира као и дидактички материјал, саопштено је из Министарства спољних послова.

Гујон је, заједно с председником Просвјете Срђаном Мијалковићем, у недељу, 1. октобра, свечано отворио 10 нових допунских школа српског језика у Аустрији.

Школе, које похађа преко 300 деце, већ су почеле с радом.

Тим поводом, директор Управе Арно Гујон, изјавио је у Бечу да је отварање школа српског језика широм света приоритет органа којим руководи.

„Ако од рођења живите у иностранству, без школе није једноставно савладати матерњи језик у потпуности. Језик је у сржи културе и идентитета сваког народа. Учећи српски, деца из Аустрије чувају свој идентитет и корене. У допунским школама, деца не уче само граматику и ћирилицу, већ и историју и културу Срба“, рекао је Гујон.

Управа је у претходне три године отворила 34 школе широм света, у Аустрији, на Малти, у Русији, Шпанији, Португалији, Холандији и на Канарским острвима.

Detaljnije