Srpske institucije organizuju pomoć za nastradale u zemljotresu

Prema saznanjima iz medija, danas je poginula devojčica (13) iz Petrinje te mladić (20) iz Majske Poljane, sela koje je pretrpelo najveće razaranje, dok se žrtve i dalje prebrojavaju.

Širom Hrvatske organizuju se akcije, a humanitarcima su se priključile i neke srpske institucije.

– Poštovani prijatelji, ovih dana nas potresa niz loših događanja. Danas smo svi bili svedoci jakog potresa oko Petrinje koji se nadaleko osetio, pa čak i kod nas. Protiv prirode ne možemo i u to smo se uverili mnogo puta. Obraćam se mojim sugrađanima prvo kao ljudsko biće, a onda kao predsednik GO SDSS-a Vukovara. Budimo humani i sada i pomozimo ljudima koji žive na tom području. Gradska organizacija Sdss Vukovar organizuje skupljanje pomoći u odeći, obući, ćebadima, konzerviranoj hrani i svim ostalim higijenskim i prehrambenim potrepštinama. Pomoć se skuplja od 10,00 – 15,00 časova na dve adrese: Vukovar- Srpski dom, Evropske Unije 5 i Borovo naselje – Vile Velebita 162, kuća pored srpske pravoslavne crkve u Borovu naselju.Sve dodatne informacije na 098 461 787 – stoji u fejsbuk objavi GO SDSS Vukovar koju je potpisao predsednik Srđan Kolar.

SNV-ovi volonteri pomažu unesrećenima

Volonteri Srpskog narodnog veća već se nalaze na terenu i pomažu unesrećenim meštanima.

– Hvala veliko svima koji na Baniji pomažu jedni drugima u zaista teškim uslovima. Naše Banijke Ljuba Vrga, Jelena Nestorović i Milijana Nožinić su u Majskim Poljanama, a sa njima su i Dejan Mihajlović iz Krnjaka i Jovičić Branko iz Vrginmosta. Veliko hvala svima i znanima i neznanima! U toku je i prikupljanje donacija u vidu građevinskog materijala o čemu ćemo svakako znati više sutra – objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Srpsko narodno veće.

U ispomoć stižu i volonteri iz udruženja „Josif Runjanin“

Sutra će Majske Poljane stići i pomoć sa istoka Hrvatske.

– Hitno! Tražimo sve dostupne majstore, pre svega zidare i krovopokrivače koji bi sanirali štete nastale nakon zemljotresa koji je najviše pogodio područje Banije. Ide zima, ljudima su nastale velike štete na kućama. U banijska sela bismo krenuli sutra, dogovorićemo se za prevoz, mesto i vreme polaska nakon što večeras saznamo više detalja. Prema informacijama koje za sada imamo, troškove radova pokriva Srpsko narodno veće. Za sada nam je najbitnije da nađemo majstore, koji su spremni da rade, najverovatnije sutra. Takođe trebamo i volontere koji će pomagati majstorima i meštanima – piše na društvenim mrežama Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“.

Važno obaveštenje je i da su ukinute propusnice na celom području Republike Hrvatske tako da više nema kontrolnih punktova između županija.

The post Srpske institucije organizuju pomoć za nastradale u zemljotresu appeared first on srbi hr.

Original Article