Srpska zajednica u Lionu odala počast palim borcima u Velikom ratu

“Nikada ih ne smemo zaboraviti. Sećanja i istoriju moramo usaditi u omladinu koja je danas sa nama. Sloboda nije vrednost koju možemo izmeriti, njene su cene previsoke. Ona je najveća vrednost čovečanstva”, rekao je sekretar Skupštine dijaspore Srba Južne Francuske, Dragan Kotarac pred zajednicom Srba i Francuza tokom komemoracije, javlja za Program za dijasporu RTS-a Jasmina Zabi.

Učenici srpske škole Nikolaj Velimirović iz Liona otpevali su pesmu Tamo daleko.

Pod belim isklesanim obeliskom leže 63 srpska heroja. Najmlađi srpski borac, Stojanović Janko iz Stavrčeva, imao je samo sedamnaest godina.

Na spomeniku je uklesano Srbi koji su živote dali za njihovu zemlju, kao i zabeleška da je 8. maja 1927. na ovaj spomenik položena zemlja donesena sa grobnice Neznanog junaka sa Avale.

 Imena 63 pala srpska heroja

Iz razgovora sa Velimirom Traparićem saznajemo da je lista sastavljena i preuzeta iz izvoda matične knjige umrlih Opštine Saint Genis Laval.

“Moj prijatelj, univerzitetski profesor Velibor Krsmanović, i ja trudili smo se u mnogim prilikama da našim prijateljima Francuzima predstavimo pravu sliku stvari i vrlo često smo nailazili na njihovo puno razumevanje. Tako u Opštini Saint Genis Laval, celo osoblje nas je primilo više nego prijateljski i stavilo nam na raspolaganje sva dokumenta o srpskim vojnicima koji su umrli u medicinskom centru u tom mestu. Tu je, u Velikom ratu, bio centar za prihvat i lečenje savezničkih vojnika koje su dopremali sa fronta. Mnogo srpskih vojnika je prošlo kroz taj centar, oni koji bi se oporavili vraćali su se dobrovoljno na front, a oni koji su umrli, bilo od rana, bilo od bolesti, su sahranjivani na lokalnom groblju. O svakom umrlom je sačuvana dokumentacija, pa smo tako profesor Krsmanović i ja, došli do tog istorijskog spiska”, pojasnio je Velimir Traparić i naglasio da od rata većeg zla nema, a da je rat 1914-18. bio zlo nad svim zlima.