Srpska jesen u Mocartovom sokaku

srpska-jesen-u-mocartovom-sokaku

KSZS

NAJLEPŠA SLIKA: Mališani svih društava pevali zajedno

Po tradiciji članovi Kulturno-sportske zajednice Srba iz Salcburga (KSZS) svake godine u oktobru organizuju folklorijadu pod nazivom “Jesen stiže, dunjo moja”. Ta manifestacija je prilika da zajedno sa gostima učesnicima programa KSZS zvanično najavi početak nove sezone posle letnje pauze.

Mesto okupljanja, sala pored jezera Velerze, i ovog puta bila je ukrašena motivima i bojama zlatnog godišnjeg doba. Na ulazu su, po tradiciji, gosti dočekani pogačom, solju i osmesima kao dobrodošlicom organizatora i domaćina priredbe.

Pored folklorne sekcije KSZS svih uzrasnih grupa u programu su učestvovali i članovi kulturno-umetničkih društava “Nikola Tesla” iz Linca, Kolo sreće iz Graca i Kolo iz Maria Encersdorfa.

Program su otvorili i pozdravili prisutne najmlađi učesnici svih društava zajedničkim izvođenjem pesme “U svetu postoji jedno carstvo”.

Zatim su se smenjivale koreografije dečjih, omladinskih i izvođačkih ansambala sva tri društva. Za prikazani program i šarolikost narodnih nošnji izvođači su dobili zasluženi aplauz publike.

Igrale su se igre iz Šumadije, Trstenika, Banata, Crne Trave, Niša, Bosilegradskog Krajišta.

Vredne članice KSZS i ovaj put su se svojski potrudile i spremile brojne poslastice za goste. Domaćini su gostima dodelili zahvalnice, a posle priredbe su im zahvalili i na društvenim mrežama.

“Prođe veče uz igru, pesmu i veselje sa našim drugarima. Želimo da zahvalimo svim gostima koji su došli i ulepšali našu proslavu, našim roditeljima i svim igračima koji su dali sve od sebe”, navodi se na Instagram profilu KSZS. Posle nastupa svih folklornih ansambala u zabavnom delu programa prisutne je zabavljao XDž
bend, a igralo se i pevalo do kasnih sati.

Prikazane i originalne nošnje
Veselje posle nastupa folklora
Izvođači dobili zasluženi aplauz publike
PRSTE DA POLIŽEŠ: Članice KSZS spremile brojne poslastice

Dogodine jubilej

Zadovoljan i pun utisaka bio je i Nenad Šulejić, predsednik KSZS, koji je pozdravljajući prisutne ukazao na godinu koja dolazi. Najstarije srpsko društvo u gradu i pokrajini Salcburg početkom sledeće godine proslaviće 25 godina rada i postojanja.

– U januaru, na Savindan, biće tačno punih 25 godina od kada smo počeli. Cela naredna godina biće u znaku tog jubileja. Biće lepih iznenađenja za naše članove i prijatelje kluba. Svakako da oni to zaslužuju kao najznačajniji faktor i snaga kluba na reci Salcah – rekao je on.

Nenad Šulejić

Fenomenalno

Gost priredbe bila Đuja Tešanović Bećirević, koja je godinama članica Upravnog odbora Radničke komore grada Salcburga. Domaćini su joj u znak zahvalnosti za višedecenijsku podršku srpskoj zajednici uručili buket cveća.

“Bilo je zaista fenomenalno! Tužnog srca morala sam dalje”, napisala je posle priredbe na svom Fejsbuk profilu Đuja, inače rođena Banjalučanka.

DRAGA GOŠĆA: Cveće za Đuju Tešanović Bećirević

Detaljnije