Српкиња и Србин изабрани за чланове Скупштине Радничке коморе Тирол

Српкиња-и-Србин-изабрани-за-чланове-Скупштине-Радничке-коморе-Тирол

среда, 14.02.2024,  12:44 -> 13:05

Извор: rudnik.at

Српкиња и Србин изабрани за чланове Скупштине Радничке коморе Тирол

Биљана Врзогић и Оливер Ранисављевић, кандидати ФСГ (Фракције социјалдемократских синдикалаца) на изборима за Радничку комору (АК) у Тиролу, изабрани су за чланове Скупштине Радничке коморе у овој покрајини.

„Желим да се захвалим свима који су гласали за нас, посебно нашим сународницима. Резултати гласања потврдили су још једном да је ФСГ традиционално искрен пријатељ свим запосленима и радницима српског порекла. У Тиролу ради велики број људи српског порекла, посебно у гастрономији, а остварени резултати на изборима за АК су доказ да смо на правом путу. То нам даје још више енергије да помажемо нашим сународницима и активно се боримо и залажемо за још боље услове на послу – веће плате, скраћење радног времена, остваривање свих радничких права, посебно у спорним ситуацијама где је та помоћ неопходна“, каже Оливер Ранисављевић.

На изборима за Радничку комору Тирол, који су одржани од 29. јануара до 8. фебруара, Биљана Врзогић и Оливер Ранисављевић били су високорангирани кандидати ФСГ (Фракције социјалдемократских синдикалаца). Врзогић је била на на четвртом месту на листи, док је Ранисављевић био на 10. месту. ФСГ Тирол је освојила 13 од укупно 70 мандата. Право гласа имали су и запослени и радници са српским држављанством.

 Биљана Врзогић

Потиче из источних крајева Србије и 17 година је радила у старачком дому у Ворглу (Wörgl). Од 2019. године, односно на четири године, изабрана је за председницу Централног радничког савета и за старачки дом, а од 2020. године је била на неколико синдикалних функција. Од 2023. године је председавајућа Радничког савета у старачком дому у граду у коме живи.

 Оливер Ранисављевић

Потиче из радничке породице из околине Деспотовца која се још 1960. доселила у Тирол. Септембра 2006. године, током школовања за електротехничара у ÖBB (Железнице Аустирје), први пут се сусрео са синдикалним покретом, а након завршеног заната активно се укључио у синдикални рад. Године 2014. први пут је номинован испред Фракције социјалдемократских синдикалаца (ФСГ) за изборну листу Радничке коморе Тирол. Од тада се заједно са синдикалним колегама у Тиролу бори за права запослених и радника. Од 2015. био је изабран за радничког саветника у ÖBB, 2019. године је изабран за председника Радничког савета у ÖBB Тирол, а од 2020. године је постао и део централног Радничког савета холдинга ÖBB.

Председник је Заједнице Срба у Тиролу која врло активно доприноси неговању српског језика, традиције и културе у Аустрији. Један је од организатора шетње у част Диане Будисављевић (Аустријанке која је спасавала српску децу из озлоглашеног логора Јасеновац), која се сваке године одржава у Инсбруку, главном граду ове покрајине. Активно је ангажован и у СПОЈИ (Срској православној омладини Инсбрук).

Detaljnije