Srećna Nova godina – Bonne année 2019.

Ovu 2018.godinu svako od vas će upamtiti na drugačiji i poseban način. Ipak, mnogo je zajedničkih događaja koja će ostati zabeleženi u našim glavama.

Mi smo pokušali da vam na pravi način prenesemo sve važne događaje i informacije a najviše one koje se tiču Srba u Francuskoj. Rekorde koje smo u 2018.godini oborili po broju poseta na našem sajtu kao i po broju članova u grupi i pratilaca na stranici na Facebook-u samo nas dodatno motivišu da budemo još bolji i efikasniji. I dalje smo daleko najbrojnija grupa na svetu što se tiče srpske dijaspore. Uspevamo na najlepši način, tekstovima na francuskom jeziku, da promovišemo srpsku kulturu, istoriju i tradiciju. Ipak ništa ne bi bilo ovako da niste svi vi tu, da nas ne pratite i aktivno učestvujete u našem radu.

Tajna ovolikog, rekli bi, zajedničkog uspeha je naša originalnost i činjenica da smo jedinstveni. To je i savet svima vama koji želite da ostvarite vaše ciljeve. Budite originalni, ne budite kopija i čvrsto verujte u ono što radite ne gledajući druge već se usredsredite samo na vas same.

Želimo vam zdravu, srećnu i uspešnu Novu 2019.godinu uz ostvarenje svih vaših želja

Na početku 2018.godine umro je čuveni srpski glumac Nebojša Glogovac, Ivana Španović je postala svetski dvoranski prvak početkom marta. 24.marta je grupa srpskih, rumunskih i grčkih navijača prekinula na kratko internacionalnu fudbalsku utakmicu između Madagaskara i takozvanog Kosova koja se igrala u pariskom predgrađu.
Ovaj deo godine je obeležio i veliki diplomatski skandal u kome su učestvovali tadašnji Ambasador Srbije u Francuskoj, Rajko Ristić i direktor kulturnog centra u Parizu, Radoslav Pavlović. Ambasador Rajko Ristić je takođe u ambasadorskoj rezidenciji, na objekat izgrađen 1912, koji je pod zaštitom Francuske, na svoju ruku postavio PVC stolariju i prekršio zakon, zbog čega će ispaštati naša država. Šteta je iznosila oko 100000€.

Udruženi sa istom porukom


Kraj proleća i početak leta je obeležilo svetsko prvenstvo u fudbalu koje se održalo u Rusiji. Francuska je osvojila svoju drugu svetsku titulu, ispraćenu velikim neredima povodom proslave na Jelisejskim poljima (Champs Ellysée). Srbija je na svetskom prvenstvu doživela veliku nepravdu u meču protiv Švajcarske, kada Nemački sudija Brih nije ni želeo da pregleda video posle faula nad Mitrovićem. Fotografija koju smo postavili na našoj stranici je obišla svet sa više od 17000 podela. Velika bura u javnosti je doprinela da FIFA pošalje nemačkog sudiju kući, što je slaba uteha za sve Srbe. Svi Srbi u Parizu su organizovali zajedničko praćenje sve tri utakmice reprezentacije Srbije u kafiću Corcoran’s u samom centru Pariza.

Za sudiju ovo nije penal


Kraj leta nam je doneo velike sportske uspehe vaterpolista, mladih košarkaša i veliki povratak Novaka Đokovića.

Jesen je Srbiji donela veliku sramotu povodom proslave stogodišnjice od završetka Velikog rata gde je srpski predsednik Vučić stavljen po strani a Hašim Tači odmah iza najvećih svetskih političara. Velike sile su prećutno podržale i vojsku takozvanog Kosova i takse na robu iz Srbije od 100%. Ne zaboravimo i napad na navijače Crvene Zvezde posle utakmice Lige šampiona u Parizu protiv PSG-a.

Slika govori više od rečiZa Srbe u Francuskoj su kraj godine obeležili protesti “Žutih prsluka” koji su subotom ličili na pravi ulični rat u srcu Pariza. Da li Srbi u Francuskoj žive bolje nego prethodnih godina? Da li se nešto promenilo za njih? Odgovor pronađite vi sami. Mi samo želimo da vam, uz fotografije koje su obišle svet, Jovanovog fiće, poželimo da u 2019.godini budete zdraviji, srećniji i bolji ljudi.Original Article