Beše nekada 01. april 2007. godine “Srećan 6. rođendan“

Internet novine dijaspore www.srpskadijaspora.info nastale su pre 6 godina.
Te 2001. godine, nakon ukidanja Ministarstva za veze sa Srbima izvan Srbije, nije postojala državna institucija koja bi “radila“ sa dijasporom. Istine radi, pri ministarstvu inostranih poslova SICG postojao je Sektor koji se bavio dijasporom ali kontinuitet saradnje Matice i dijaspore bio je prekinut.
Imajući u vidu probleme u informisanju i komunikaciji koji su se javili pred dijasporom, došlo se na ideju osnivanja informativnog portala tj. internet novina namenjenih dijaspori i njenom informisanju.Jer jedino dobro informisano srpsko iseljeništvo najbolji predstavnik i zastupnik svoje otadžbine u zemljama u kojima živi.
Oko projekta su se okupili poznavaoci prilika u dijaspori, koji su zajedno sa stručnjacima u oblasti interneta uložili trud i entuzijazam u izradi sajta Internet novine serbske.
Internet novine su krenule sa jasnom koncepcijom informisanja i približavanja naše dijaspore. Zahvaljujući predusretljivosti gospodina Dušana Vidakovića, vlasnika Vesti, najtiražnijeg dnevnog lista u dijaspori dobili smo saglasnost reemitovanja tekstova njihovih novinara iz celog sveta. Objavljujući svakodnevno po nekoliko vesti i informacija iz zemlje i inostranstva, uspeli smo da napravimo arhivu od preko 7.000 članaka.
Tokom ovih godina, javljali su nam se i posetioci sa prilozima koje redovno objavljujemo. Ne radi se samo o vestima iz sredina u kojima sada žive i rade već o autorskim feltonima, prikazima, analizama i putopisima na primer.
Internet novine serbske, neguju interaktivnost sa čitaocima, podstiču njihovu kreativnost i slobodu izražavanja. Pored rubrike pisma čitalaca, uveli smo mogućnost komentarisanja članaka na sajtu. Vodimo računa o kreativnosti ali i privatnosti naših posetilaca. Ne dozvoljavamo međusobna vređanja ili svađe posetilaca, svesni da su podele među našom dijasporom uzrok raskoraka u mogućnostima i realnosti komunikacije sa maticom.Progon sa kojim se srpski narod suočava na Kosovu i Metohiji predmet je posebne rubrike “dijaspora i Kosovo i Metohija“ u okviru koje objavljujemo informacije vezane za ovaj deo Srbije.
Ljubaznošću gospođe Milene Milanović, u posebnom delu dajemo prikaz “Ko je ko u srpskoj dijaspori“ i “Srpski lekari“.
Gospođa Mila Starčević sa suprugom, u rubrici “Putopisi“ opisuje interesantna mesta u svetu koja je posetila.Posetioce sajta srpske dijaspore upućujemo na korisne sajtove u oblasti zdravlja, pravilne ishrane, IT tehnologija.
U posebnoj rubrici pomažemo im da pronađu rođake i prijatelje sa kojima su izgubili kontakte.
Nudimo im “Internet riznicu“ interesantnih srpskih sajtova sa obiljem sadržaja.
Posetioce obaveštavamo o promeni carinskih i drugih propisa u Srbiji, koji su od značaja za dijasporu.
Svakodnevno dobijamo više desetina mailova različite sadržine. Najčešće nam se objaćaju posetioci koji traže kontakte sa autorima ili osobama o kojima su objavljeni članci. Nude nam se projekti, saradnja, daju sugestije, pohvale i prekori. Dobijamo i mailiciozne mailove nepristojne sadržine ali u veoma malom broju.
Na žalost, u velikom broju nam se obraćaju za materijalnu ili drugu vrstu pomoći naši sunarodnici u nevolji.
Veoma su česti mailovi diplomaca ili stručnjaka raznih profila, koji traže posao u inostranstvu.
Svesni smo činjenice da Internet novine serbske postoje u takozvanom virtuelnom svetu ali smo ponosni da nas svakodnevno poseti preko 4.000 posetilaca, koji pregledaju preko 600.000 članaka mesečno.
Od velikog broja posetilaca još nam je draže to što oni pohvaljuju njegov sadržaj, objektivnost i korisnost informacija koje dobijaju na sajtu srpske dijaspore.
Svima njima se zahvaljujemo na vernosti i podršci tokom ovih 6. godina.

Redakcija internet novine serbske,
Beograd 31.03.2007. godine