Србија на вези -регион, РТС Свет, 18.55

Србија-на-вези-регион,-РТС-Свет,-18.55

понедељак, 12.02.2024,  03:28 -> 03:45

Шта је то што повезује Србе и Ирце, да ли само заједнича историја из времена Првог светског рата, кад су били у савезничком односу, или и нешто више? Које су то сличности а које разлике између ова два народа? Гост у студију је млади истраживач друштвених наука из Даблина, из Републике Ирске, Џејсон Мек Карти. Реприза емисије у 02.29 на РТС Свет.

Џејсон Мек Карти борави у Србији управо из разлога проучавања и истраживања српско-ирских веза, али пре свега оних веза из периода Првог светског рата, када је и његов прадеда ратовао на Солунском фронту, у саставу ирског батаљона, а у савезништву са српском војском. Осим тих веза из ратног периода Џејсон ће нас упознати и са данашњим контактима и сарадњи Срба и Ираца, о њиховим сличностима и разликама, али и о другим темама када су у питању ова два народа.

Важна тема свакако је и тежак положај Срба у федералном делу Босне и Херцеговине (БиХ), пре свега горући проблем је њихова физичка безбедност, која се у последње време погоршава. Био је то и разлог да се представници српских повратника састану са представницима из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, у Савету министара. Како је протекао тај састанак и који су закључци и мере које треба предузети по питању побољшања положаја Срба у овом ентитету БиХ пратиле су наше колеге из РТРС.

Из другог дела емисије издвајамо још два занимљива прилога, и оба говоре о књигама. У првом је реч о промоцији важног научног зборника о једном од најмоћнијих српских владара у средњем веку, из династије Немањића, под називом „Свети краљ Милутин“, у издању Задужбине Манастира Хиландар, а друга књига је својеврсна аутобиографија под називом „Босиљка, мајка са Козаре“, аутора Милана Средића.

Емисију завршавамо музичким спотом са темом Козаре и Поткозарја, у извођењу Етно групе „Змијање“ из Бањалуке.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

Detaljnije