Србија на вези – портрети: Стјепко Гут, 2.део

Србија-на-вези-–-портрети:-Стјепко-Гут,-2.део

петак, 08.12.2023,  13:50 -> 14:05

Стјепко Гут је џез трубач, композитор и диригент светског гласа. Живео је на три адресе, са три броја телефона, у Београду, Њујорку и Грацу где је тридесет година предавао на џез академији.

Природан, ведрог дечачког духа, једноставан и јединствен у својој уметничкој раскоши.

Дипломирао је на Музичкој академији у Београду а усавршавао се на академији за џез у Берну и Беркли конзерваторијуму у Бостону.

Свирао је у џез оркестру Радио Новог Сада и Биг Бенду Радио Телевизије Београд. Осамдесетих година био је члан престижног Ол-Стар Биг Бенда Лајонела Хемптона, као једини Европљанин и један од два белца који су наступали у том бенду. Више од три деценије дружио се и сарађивао са Кларком Теријем, чувеним америчким трубачем, композитором и педагогом.

Зашто се у Њујорку уметницима „издају неписане личне карте“… Зашто је од свих земаља у којима је боравио издвојио Перу? Због чега је важно да човек где год да живи, зна где му је „корен“ и како поднебље утиче на човека? На шта је посебно поносан у животу? Како су се његови цртежи нашли на изложби међу истакнутим сликарима на Малти?

Занимљиво је да Стјепко Гут више од педесет година живи ван Србије, али се нигде није задржавао дуже од годину дана. И тако до пре десетак година када га је очарало највеће острво на Медитерану. Стјепко ужива у малом месту на југоистоку Сицилије, и увек радо долази у Београд, јер како каже, овде му се увек налазио пуњач батерија.

Стјепко нам је причао о свом животу од Београда, преко Граца, до Њујорка, о путовањима на турнеје широм света, уз обиље анегдота и подухвата које је доживео дружећи се и радећи са светским уметницима…

Речи које најбоље описују нашег великог уметника су виртуозност, успех, виспреност и племенитост.

О Стјепку Гуту у емисији говоре наши уметници који су присуствовали додели награда Удружења музичара џез, забавне и рок музике…

Први део емисије је на програму у петак 24. новембра у 18.55, а други део у петак 8. децембра у исто време.

Уредник емисије Тамара Дрезгић

Detaljnije