Србија на вези – портрети: Михајло Правица, РТС Свет, 18.55

Србија-на-вези-–-портрети:-Михајло-Правица,-РТС-Свет,-18.55

петак, 13.10.2023,  12:08 -> 12:15

Михајло Правица је професор физике на Универзитету у Лас Вегасу. Рођен је у Чикагу, а његови преци су дошли на тло Америке у 19. веку. Задивљујуће је знање српског језика које је Михајло показао током интервјуа, а посебан утисак оставља његова јака веза са постојбином. Правица се током деведесетих ангажовао за ширење истине о догађајима на Балкану. Један од важнијих интервјуа имао је на ФОКС телевизији код чувеног америчког новинара Била О Рајлија…Реприза емисије у 02.18 на РТС Свет.

Након што је дипломирао физику и математику на једном од најбољих универзитета на свету, Калифорнијском технолошком институту, Михајло је наставио школовање на Харварду где је стекао диплому доктора филозофије физике.

Током ратова на територији бивше Југославије Правица је улагао изузетан напор како би се чула истина о догађајима у нашој земљи. Написао је више од 650 писама која су објављивана у америчкој али и другој страној штампи на енглеском језику – Њујорк тајмс, Лос Анђелес тајмс, Фајненшл тајмс, Бостон глоб, Лодонски тајмс…

Био је учесник бројних антиратних демонстрација, а посебно је упечатљиво његово гостовање на ФОКС телевизији марта 1999. код чувеног новинара и водитеља Била О Рајлија.

Занимљиво је да је први пут био у Југославији крајем осамдесетих и тада у родном крају предака пронашао крст који чувају генерације и научио шта је крсна слава…

Михајло се и као Србин и као стручњак у области физике залаже за ширење знања о животу и раду једног од највећих проналазача свих времена, Николе Тесле. Његови студенти посебно воле предавања о струји које Правица зачини причама о Теслиним генијалним делима. 

Правица врло емотивно говори о свему што је сазнао о Србији и Југославији и са захвалношћу и поштовањем негује српску традицију и обичаје у далеком Лас Вегасу. 

Уредник емисије Тамара Дрезгић 

Detaljnije