Srbija ima šta da ponudi

Među mnogim Italijanima, koji su posetili Srbiju i o njoj pričaju sa entuzijazmom i poštovanjem, a koje su čitaoci “Vesti” upoznali proteklih godina je i Martino Anđolo Montanja, novinar po profesiji, nekadašnji gradonačelnik Korneda Vićentina, a trenutno portparol predsednika opštine Vićenca, Franćeska Ruka. Martino je 2010. sa privrednom novinarskom delegacijom italijanske regije Veneto posetio Srbiju. Njegova poseta je jako zanimljiva, jer je on predvodio između ostalih i grupu sportista fudbalera koji su išli u obilazak Srbije. Mostovi se grade i to je jedini način da se obezbedi sigurna budućnost mlađim naraštajima.

– Čuvam lepe uspomene iz Srbije na jun 2010. godine i srdačan i topao prijem tadašnjeg gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića. Boravak u Srbiji za mene predstavlja predivno iskustvo, jer sam upoznao prijatne i sposobne ljude, a uspeo i da neposredno komuniciram sa Srbima. U desetodnevnoj poseti uspeli smo da obiđemo novosadsku fabriku Uljarice Bačka. Boravili smo u Rumi gde nas je primio tadašnji ministar poljoprivrede Saša Dragin, kao i predsednik opštine Ruma Goran Vuković. Prethodno dana smo nekoliko sati proveli u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu – priča naš sagovornik.

Sa suprugom

Ukazuje da im je namera bila da upoznaju privredne potencijale Mačve i Srema i da utiske sa lica mesta prenesu privrednicima regije Veneto.

– Srbija je italijanski prvorazredni partner u spoljnotrgovinskoj razmeni i tu nema nikakve sumnje. Tada je bilo od velike važnosti prikupiti informacije od krucijalnog značaja, ponavljam opet, lično, na licu mesta. Tako smo sticali realnu sliku o Srbiji i o njenim građanima, a to je bio jedan od najboljih načina da se poslovni svet Italije upozna sa mogućnostima preduzeća u Srbiji. Boravak u Mačvi i u Sremu smatrao sam odličnom prilikom da se italijanskim investitorima prenese poruka da vredi doći u Srbiju i ulagati, jer je dobra podloga za mnogo toga – ističe Montanja.

Sa gradonačelnikom Vićence Franćeskom Rukom

Podseća da su tada odigrali i utakmicu sa šabačkim novinarima, što je bio simboličan uvod u Svetskog prvenstva koje je te godine igrano u Južnoj Africi. Meč gostiju iz Italije sa domaćinima odigran je na stadionu FK Mačva.

– Pamtim taj dvodnevni obilazak kao predivno druženje; bila je to nezaboravna poseta Srbiji, lepa saradnja, a što je najvažnije iz svega toga, treba nastaviti sa gradnjom mostova između Italije i Srbije. Naša dva naroda su kroz istoriju, a pogotovu u Prvom svetskom ratu bili saveznici, u istom rovu protiv neprijatelja. U aprilu 2019. godine bila je i jedna značajna izložba slika i arhivskog materijala i Vićenci o savezništvu Srbije i Italije u Velikom ratu. Moji lični utisci o poseti Srbiji su bili izvanredni i taj boravak i obilazak je bio od velike koristi – zaključuje sa velikim entuzijazmom Martino Anđolo Montanja.

Montanja (prvi zdesna) sa domaćinima u Srbiji

Šest godina kasnije je, kao gradonačelnik Korneda Vićentina, nedaleko od Vićence, Martino organizovao i jednu multietničku manifestaciju, na kojoj su učestvovali i naši sunarodnici koji žive na tom području.

– Sa ponosom se prisećam i multikulturalne manifestacije u čast stranaca koji žive i rade na teritoriji Korneda Vićentina. Bilo je to kreativno slavlje pod nazivom “Mojim rukama” (“Con le mie mani”). Na toj manifestaciji, u parku Preto, predstavili su se i Srbi u svojim divnim narodnim nošnjama čudesnim kolom, tradicionalnim jelima i upečatljivim suvenirima – naglašava sagovornik “Vesti”

Gosti iz Italije su bili oduševljeni dobrodošlicom

Ne štedi reči pohvale na račun naših sunarodnika:

– O Srbima mogu da kažem samo najlepše stvari: da su dobri građani, vredni radnici, uklopili su se u naše društvo, ali drže do svog porekla i svojih korena, što je sasvim prirodno i za pohvalu. Poštuju zemlju koja ih je prihvatila i to mnogo znači i nama, jer je potvrda da su zahvalni za ono što smo im ponudili. Naša dva naroda odlično sarađuju i to je veoma važan podatak za bilateralne odnose dve država. Treba negovati prijateljstvo, jer budućnost treba da bude u miru. U svim konfliktima, kojih, nažalost, ima na planeti, treba da prevladaju razum, dijalog i diplomatija.

Rušenje predrasuda

Martino Anđolo Montanja smatra da je manifestacija Mojim rukama dragocena jer Italijani, zahvaljujući takvim skupovima, mogu da upoznaju svoje sugrađane, komšije, kolege drugih nacionalnosti.

– Treba upoznati ljude koji su došli iz daleka da bismo ih više cenili i da bismo obrisali granice i barijere predrasuda. Trudio sam se da i na taj način zbližim autohtono stanovništvo sa našim prijateljima strancima koji su se savršeno integrisali u naše društvo, a za dobar i pozitivan, kao i konstruktivan suživot su potrebni saradnja i međusobno poštovanje.

Чланак Srbija ima šta da ponudi се појављује прво на Vesti online.