Srbi u Svajcarskoj slavili Uskrs tiho i dostojanstveno

Tiho, dostojanstveno i nadasve verujuci u Boga, više od 1.000 Srba u crkvi u Bazelu vec u 23 casa došli su na Vaskršnje jutrenje sa uverenjem i izgovarajuci poruke: „Ovo je dan koji stvori Gospod, radujemo se i veselimo se u njemu!“
Liturgiju je služio sveštenik Milutin Nikolic. Veliki broj dece i mladih davali su cesto neveštim decjim rukama podršku, pravili i prve pokrete koji su se spajali u krst. Veliki crkveni hor, stotine zapaljenih sveca, korpe sa jajima na kojima je bilo bezbroj izvedenih ornamenata… sve to davalo je prelep ton Vaskrsu.
Dragica (8) i Dušica (7) došle su na službu cak iz 100 kilometara udaljenog Sura. Kako rekoše, pre 5 godina prvi put su posetile crkvu i bile lepo primljene i od jereja Milutina Nikolica, koji im je darovao i šarena vaskršnja jaja. Zato su ovaj put sa sobom povele i svoje školske drugarice Miru i Jelu, koje prvi put prisustvuju liturgiji.
Razlicitosti nošnji pravoslavnih vernika iz Eriterije i Etiopije, koji su takode bili na liturgiji, bile su pravo uživanje za dušu i oci, a nedaleko od njih bilo je prisutno na desetine Rusa, Ukrajinaca i Kopta iz Egipta.
– Naša eriterijska zajednica u Švajcarskoj je veoma mala i vec nekoliko godina prisustvujemo svim službama sa Srbima i osecamo se veoma lepo, kaže dr Savn Ertorijin.
– Sve je ovo lepo, ali jedva cekam da osvane Uskrs da sa drugarima pocnem takmicenje u tucanju jaja, nagrade smo spremili – prica Saša Jovic iz Bazela, a pored njega Julija, Štefan i Igor vec pokazuju jaja spremna za „borbu“i najavljuju njihove pobede.
Citajuci poslanicu patrijarha Pavla, jerej Milutin Nikolic pozvao je sve vernike na slogu, ljubav, brigu o drugima, toleranciju i stalnu brigu i ljubav prema otadžbini i svim ljudima na svetu.