Srbi sazidali Krstov manastir

Zadivljen duhovnošću Hilandara, sveštenik Jovan želeo da prenese deo tog duha na Kavkaz. Putevi Užice, koji su radili u Sočiju, donator ovog zdanja završenog 2000. godine

Kao u osvit hrišćanstva sveštenik Jovan krštava buduće vernike u brzacima hladne kavkaske reke Šahe. Nedaleko od toka, koji se uliva u more između Dagomisa i Sočija, na 250 metara nadmorske visine, zahvaljujući njegovoj upornosti podignut je Krstov manastir. A sazidali su ga Srbi.

Zadivljen duhovnošću Hilandara, gde je više puta boravio, otac Jovan odlučio je da bar deo tog duha prenese na neukrotivi Kavkaz. Dobio je dozvolu da od seoske škole napravi manastir. Zatražio je pomoć od građevinske firme Putevi Užice, koja je tada bila angažovana u Sočiju.

Dobio je njihovu nesebičnu pomoć u novcu, ljudstvu, mehanizaciji i zdanje je završeno pre desetak godina. Po ugledu na hilandarsku i vizantijsku ornamentiku, napravljen je i krst na molitvenoj kapeli, koja stoji uz put koji vodi od Solohaula do Dagomisa.

– Ovo mesto je kao stvoreno za manastir jer se u blizini nalaze pećine, u kojima su nekada davno živeli isposnici – priča otac Jovan. – Sve odiše neverovatnom energijom. Samo koji kilometar južnije nalazi se najsevernija plantaža čaja u Rusiji.

Sveštenik Jovan doneo je iz Hilandara veliki broj slika ikone Bogorodice Trojeručice, koje deli posetiocima. Kada zbog zime ne može da obavlja krštenja u reci, voda sa Šahe unosi se u crkvu. Među onima koji su ovako primili svetu tajnu krštenja su i mnogi Srbi koji su učestvovali u izgradnji manastira. Međutim, kod kavkaskog sveštenika Jovana nije lako doći do tog čina. Svako dobije literaturu, koju mora da pročita. Bez detaljnog razgovora sa sveštenikom i njegovog uverenja da je novi podanik hrišćanske vere dovoljno obavešten, upućen i duhovno spreman za to, krštenja nema.

Ovaj deo Kavkaza postaje sve interesantniji za one koji letuju u Sočiju, Dagomisu ili bilo gde duž ove prelepe obale Crnog mora.

Posetioci manastira će uskoro imati priliku da se upoznaju i sa nekim od hilandarskih monaha jer jedna od najvećih želja sveštenika Jovana je da u njegov manastir na Kavkazu dođe monah iz Hilandara i tu ostane.

RUSKI KAN

SOčI, ruski Kan, deo crnomorskog priobalja sa Dagomisom, mondenskim letovalištem, u čijoj blizini i Vladimir Putin ima svoju daču, i velikim delom Kavkaza pripada Krasnodarskoj provinciji. Ima preko 5.000.000 stanovnika, od kojih najveći deo čine Rusi. Ovde su Srbi prisutni kao građevinci skoro 20 godina.