Srbi mogu u Austriju

Austrija je Srbiju uvrstila u bezbedne zemlje u vezi s korona virusom, što će omogućiti lakše putovanje srpskim državljanima. To znači da će, pre svega, sada našim zemljacima koji žive i rade u Austriji moći da dođu u posetu rođaci i prijatelji. Takođe, biće moguća i turistička putovanja.

Od danas, kada stupa na snagu nova uredba Ministarstva zdravlja Austrije, građani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju uz sertifikat o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu lekara o preležanoj infekciji korona virusom.

Od uvođenja restriktivnih mera na granicama bio je onemogućen ulazak srpskih državljana u Austriju u turističke svrhe. Samo su oni koji imaju boravišne dozvole, ili posebne razloge mogli da uđu u Austriju, najpre isključivo sa negativnim PCR testom i obaveznim desetodnevnim karantinom, a odskoro bez karantina ako su vakcinisani.

Pored Srbije, na listu bezbednih zemalja novom uredbom dodate su SAD, Severna Makedonija, Albanija, Hongkong, Japan, Makau, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

Austrija ovim sprovodi u praksu odluku ambasadora EU od prošle nedelje.

Mađarska otvorila još tri prelaza

Mađarska vlada odlučila je da ponovo otvori još tri granična prelaza sa Srbijom – Bački Vinogradi, Đala i Bajmok. U septembru prošle godine, Mađarska je zbog pandemije korona virusa, ograničila redovan putnički saobraćaj preko granice sa Srbijom na tri granična prelaza, od postojećih devet. Sve vreme su radili prelazi Horgoš, Kelebija i Bački Breg.

Чланак Srbi mogu u Austriju се појављује прво на Vesti online.

Original Article